Šokirani študent: Storilec je hodil iz učilnice v učilnico in streljal. Nikoli nisi pripravljen na kaj takšnega

Va
22.12.2023 10:56

Jakoba, mladega študenta novinarstva in balkanskih študij na praški univerzi, je rešila hitra reakcija, ko sta s profesorjem nenadoma zaslišala krike in streljanje. Policija potrdila, da je napadalec na koncu naredil samomor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Študent novinarstva in balkanskih študij na filozofski fakulteti Karlove univerze v Pragi Jakob Weizman je bil v četrtek popoldan na izpitu iz albanščine, ko sta s profesorjem nenadoma zaslišala strele in krike.

Učilnica 309a

Hitro sta delovala. Zaklenila sta vrata učilnice in jih zabarikadirala. "Zagradila sva jih s stoli in mizami, z vsem, kar je bilo pri roki," je za The Guardian povedal o improvizirani barikadi.

Strelec, ki je tudi študiral na isti fakulteti, je hodil iz učilnice v učilnico, da vidi, ali je tam kdo, da ga ustreli, je pretresen pripovedoval mladi Jakob: "Vrata sva zaklenila samo pet minut pred tem, ko jih je poskušal odpreti." 

Jakob je imel srečo, po urah ujetosti na fakulteti, kjer je umrlo 13 ljudi, mrtev pa je tudi storilec, se je ponoči spet oglasil na družbenem omrežju in sporočil, da je končno doma.   

Praga dan potem.
Reuters

Med ždenjem v učilnici 309a so jima ostala samo esemes sporočila, da svojim bližnjim sporočita, kaj se je zgodilo, in da naj pokličejo policijo. Jakob je obvestil mamo in svoje dekle: "Če je to konec, poskušaš čim prej ... Nikoli nisi pripravljen na kaj takšnega." 

Ko sta lahko zapustila napadeno poslopje, je bila kri vsepovsod, je še povedal.

Policija identificirala vse žrtve

Češka vlada je za soboto razglasila dan žalovanja po tragediji, kakršne v državi ne pomnijo. Notranji minister in prvi podpredsednik vlade Vit Rakušan je povedal, da je policija identificirala že vse smrtne žrtve streljanja in da jih je 13. Štirinajsti mrtvi je napadalec. Ko ga je policija obkolila, je 24-letnik, šlo naj bi za moškega po imenu David Kozak, naredil samomor. 

Po ministrovih besedah med mrtvimi ni tujih državljanov, so pa trije tujci med poškodovanimi. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta