(VIDEO, FOTO) Praga: V streljanju na Karlovi univerzi ubitih 14 ljudi. Kdo je napadalec, zakaj ga je policija že iskala

STA, ČK, BJ, Va
21.12.2023 16:15

Na filozofski fakulteti Karlove univerze v središču češke prestolnice je v četrtek popoldne prišlo do streljanja. Vedno več je podrobnosti o tragediji v Pragi in tudi o storilčevih kaznivih dejanjih predtem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Motiv za napad še ni znan. Policija je na omrežju X sporočila, da so strelca "eliminirali" in da stavbo evakuirajo. Po zadnjih podatkih je storilec ubil 14 ljudi in jih 25 ranil, od tega več huje. Po napadu so ga našli mrtvega.

"V tem trenutku lahko potrdim 14 žrtev grozovitega zločina in 25 ranjenih, od tega deset huje," je povedal načelnik policije Martin Vondrašek.

Streljanje je na filozofski fakulteti Karlove univerze v središču Prage odjeknilo okoli 15. ure. Napadalec je začel streljati na hodnikih in v učilnicah stavbe, osebje in študenti so se poskušali s pohištvom zabarikadirati v posameznih prostorih.

Reuters

Notranji minister Vit Rakušan je za češko televizijo ČT potrdil, da je policija strelca ubila. Po ministrovih besedah morilski pohod ni povezan s terorizmom. Rakušan je povedal, da so v prostorih praške univerze našli veliko orožja in da bi lahko bilo žrtev še več, če ne bi bila policija hitro reagirala. 

Reuters

Po poročanju češkega portala Novinky.cz naj bi bil strelec, oborožen z dolgocevnim orožjem, 24-letni študent fakultete David Kozak. Policija ga je iskala, potem ko ga je povezala z nasilno smrtjo, ko naj bi bil v družinski hiši ubil očeta. Morilski pohod je nato nadaljeval na fakulteti in bil najverjetneje v posredovanju policije ubit.

Policija je na novinarski konferenci nato tudi sporočila, da gre pri domnevnem strelcu za 24-letnega študenta Karlove univerze, ki je živel v vasi približno 21 kilometrov od Prage. Že pred napadom na fakulteti so našli truplo njegovega očeta. V Prago se je namenil z načrtom, da si vzame življenje, je povedal načelnik policije. 

Češki notranji minister Vit Rakušan (desno) in šef policije Martin Vondrašek v bližini prizorišča napada. Tako tragičnega dogodka na Češkem ne pomnijo.
EPA
Profimedia

Napadalec je mrtev, ni pa še povsem jasno, kako je umrl. Policija je sporočila, da so bili v hitrem posredovanju prisiljeni streljati nanj, da pa je mogoče tudi, da se je ubil sam. Za Večer nam je naš sodelavec iz Prage Nino Košutić povedal prav to: da druga teorija govori o tem, da se je napadalec, ki se je med policijskim pregonom po zločinu zatekel na streho univerze, pravzaprav ustrelil sam.

Epa

Po streljanju je policija širše območje trga Jana Palacha, kjer je fakulteta, zaprla in pozvala ljudi, naj se ne približujejo območju. Oglasil se je češki premier Petr Fiala in prebivalce prosil, naj upoštevajo navodila pristojnih služb.  

Reuters
Profimedia

Na fotografijah s prizorišča incidenta je bilo videti, kako študentje zapuščajo stavbo z dvignjenimi rokami, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Profimedia
Profimedia

Trg se nahaja v središču češke prestolnice in je od znamenitega Karlovega mostu oddaljen okoli 500 metrov.

Reuters
Epa

Na omrežju X se je oglasila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen: "Šokirana sem spričo nesmiselnega streljanja, ki je vzelo več življenj." Izrazila je sočutje z družinami žrtev in s češkim narodom v celoti.

Za zdaj sumijo, da so strelca navdihnili podobni smrtonosni napadi v tujini, posebno še eden od nedavnih v Rusiji. Vsekakor je premier Petr Fiala že odpovedal vse prej dogovorjene obveznosti in izrazil pretresenost nad napadom te iskreno sožalje svojcem žrtev. 

"Vedno smo mislili, da se nas to ne tiče. Zdaj pa se je izkazalo, da se žal tudi naš svet spreminja," se je odzval župan Prage Bohuslav Svoboda in dogodek označil za tragedijo.

EPA
Reuters

Po informacijah slovenskega ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) med žrtvami, rekli bi na srečo, ni slovenskih državljanov.

Slovenska predsednica Nataša Pirc Musar je na omrežju X izrazila sočutje češkemu predsedniku Petru Pavlu. "Zgroženi smo.  Žalostni zaradi izgube toliko nedolžnih življenj." Božič bi moral biti čas miru in miroljubnih srečevanj, ne pa globoke žalosti, je zapisala.  

Zvečer se je sestala češka vlada, izredne seje se je udeležil tudi češki predsednik Pavel. V soboto bo na Češkem dan žalovanja.  

To je v četrtek zvečer naznanil češki premier Petr Fiala: "Težko je najti besede, s katerimi bi izrazili obsodbo na eni strani, na drugi pa bolečino in žalost, ki ju v teh dneh pred božičem občuti naša celotna družba." 

V soboto bodo zastave na javnih poslopjih izobešene na pol droga, opoldne pa se bodo žrtev spomnili z minuto molka. Številne kulturne in športne dogodke so odpovedali.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta