Stavkajo piloti Lufthanse. Letalska družba odpovedala 800 letov, med njimi povezavo Ljubljana - Frankfurt

Gregor Grosman Gregor Grosman
02.09.2022 08:45

Odpovedana sta tako jutranji in popoldanski let v Frankfurt ter popoldanski in večerni let s frankfurtskega na brniško letališče.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Zelo pozno so piloti nemškega letalskega prevoznika Lufthansa napovedali današnjo stavko. Odločitev zadnjo je padla šele včeraj, Lufthansa pa je morala zaradi tega odpovedati okoli 800 letalskih povezav, med njimi tudi lete med Brnikom in Frankfurtom. Polet v München (zaenkrat) še ni označen kot odpovedan.

epa10153932 A Solari board shows canceled flights at the international airport in Frankfurt am Main, Germany, 02 September 2022. The pilots of Germany's flag carrier Lufthansa and Lufthansa Cargo called for a 24-hour strike on 02 September after failed pay talks with the company. Lufthansa announced on 01 September that around 800 flights would be canceled, affecting more than 130,000 passengers. EPA/RONALD WITTEK
Ronald Wittek

Nekaj časa je bilo videti, da je družbi Lufthansa uspelo preprečiti stavke letališkega osebja in pilotov. Pred nekaj dnevi so dosegli kompromis, da v času pogajanj stavke nihče ne bodo organiziral. Sedaj pa se je združenje Cockpit odločilo drugače. Piloti in pilotke danes ne opravljajo svojega dela, stavka pa poteka od polnoči do 24. ure zvečer. Poleg pilotov potniškega prometa stavkajo tudi tisti, ki opravljajo tovorne polete. Zadnja stavka pilotov Lufthanse se je zgodila leta 2017 in je koncern stala 500 milijonov evrov.

Nizkocenovni letalski prevoznik Eurowings, ki je v lasti Lufthanse, je krivdo za odpoved 55 letov v celoti pripisal protestom na letališčih.
EPA

Približno 130.000 potnikov bo tako danes ostalo na tleh. Poznavalci letalskega sektorja pojasnjujejo, da bi lahko težave trajale do konca vikenda. Razlog za stavko so zahteve pilotov in pilotk, skupaj jih je skoraj 5000, za avtomatično usklajevanje plač z inflacijo. Dodatno zahtevajo tudi 5,5 odstotno povišanje plače. Po oceni bi to stroške za plače pilotov povišalo za 40 odstotkov oziroma za 900 milijonov evrov. Lufthansa jim je ponudila 900 evrov mesečno višje plače, ki se trenutno gibljejo med 5000 evri za pilote začetnike in 23.000 evri za najbolj izkušene zaposlene. V sindikatu s ponujenim niso zadovoljni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta