Strokovnjak za kemično orožje: Res sem zaskrbljen, ker Rusi izgubljajo vojno, Putin pa si ne more privoščiti poraza

Va
02.11.2022 11:12

"Bilo bi nepojmljivo, če bi uporabil taktično jedrsko orožje. Toda ruski predsednik ne neha delovati nepojmljivo," je za Sky News povedal bivši poveljnik enote britanske vojske za kemično orožje. Kdo je general Armagedon?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

"Nedavna zgodba o umazanih bombah je v resnici najvažnejša tema, na katero se moramo osredotočiti, ker je ruski predsednik napovedal, da bo v Ukrajini ugasnil električno energijo in izključil ogrevanje, vsi napadi zadnje dni pa zasledujejo ta cilj. Res sem zaskrbljen, ker Rusi izgubljajo to vojno, Vladimir Putin pa si ne more privoščiti poraza," je za Sky News, ki ga je povzel hrvaški Index, povedal Hamish De Bretton-Gordon, bivši poveljnik enote britanske vojske za kemično orožje.

"Mislim, da je največja grožnja nadaljnje ugašanje elektrike in nukleark," pravi Britanec. In še: "Da bi Putin to naredil, jih mora razstreliti ali požgati." 

Po njegovih besedah ne moremo predpostaviti, da ruski predsednik ne bo začel neke vrste jedrskega napada, uporabil biološko ali kemično orožje, to pa da bi se lahko zgodilo na več načinov. "Bilo bi nepojmljivo, če bi uporabil taktično jedrsko orožje. Toda Putin ne neha delovati nepojmljivo," opozarja Britanec. Bivšemu britanskemu poveljniku tudi ni ušel pojav Sergeja Surovikina, znanega po vzdevku general Armagedon, ki je izkušnje pridobival v Siriji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta