Svarila pred igro z atomskim ognjem: Lahko se zgodi nekaj zelo zelo katastrofalnega

ZUR
07.09.2022 16:00

V VS ZN poziv k takojšnji ustavitvi obstreljevanja in vzpostavitvi varnega območja okoli ukrajinske nuklearke v Zaporožju. Brez imenovanja krivcev za obstreljevanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Generalni direktor IAEA Rafael Mariano Grossi je na zasedanju VS OZN v New Yorku nastopil na velikem zaslonu na daljavo. 
Andrew Kelly

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je po objavi poročila o stanju v jedrski elektrarni v Zaporožju sinoči tudi v Varnostnem svetu ZN pozval k prenehanju vseh vojaških aktivnosti v nuklearki in njeni okolici ter dejal, da se "igramo z ognjem", poročajo tuje tiskovne agencije.

Grossi se je po objavi poročila misije IAEA na daljavo udeležil zasedanja Varnostnega sveta ZN v New Yorku in posvaril, da se "lahko zgodi nekaj zelo zelo katastrofalnega". Po njegovih besedah je treba nemudoma ustaviti vsakršno obstreljevanje objekta, odstraniti vsa vojaška vozila z območja nuklearke in zagotoviti zunanje napajanje reaktorjev, je povzela njegov nagovor Slovenska tiskovna agencija STA.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres se je pridružil Grossijevemu pozivu ter ob tem pozval Rusijo in Ukrajino, naj se čim prej dogovorita o območju brez izvajanja vojaških aktivnosti v okolici jedrske elektrarne. "Trenutne razmere so nevzdržne. Najboljši ukrep za zagotovitev varnosti objekta in okoliških prebivalcev je, da se oboroženi spopadi na območju elektrarne takoj končajo," je Guterres dejal na zasedanju Varnostnega sveta ZN. "Jedrska elektrarna v Zaporožju in njena okolica nikakor ne smeta biti tarča obstreljevanja ali platforma za vojaške operacije," je še dejal generalni sekretar in dodal, da je nujno treba sprejeti začasne ukrepe, da bi preprečili morebitno jedrsko nesrečo.

Rusija je medtem izrazila obžalovanje, da poročilo IAEA ni neposredno obtožilo ukrajinskih sil obstreljevanja območja elektrarne. "Obžalujemo, da v vašem poročilu ni neposredno naveden vir obstreljevanja," je dejal ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija. Predstavniki zahodnih sil so njegove pripombe složno zavrnili in dejali, da temeljno težavo predstavljata ruska invazija in okupacija elektrarne, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Uradna Moskva pa je od IAEA, kot je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov, že zahtevala pojasnila. IAEA je namreč v poročilu pozvala tudi k vzpostavitvi demilitariziranega območja v okolici nuklearke, kar so v Kijevu pozdravili, medtem ko so v Moskvi precej zadržani. Lavrov je omenil, da imajo za IAEA niz odprtih vprašanj, vendar jih ni hotel našteti. Tiskovna predstavnica Lavrova Marija Zaharova je danes v izjavi za tiskovno agencijo RIA Novosti Zahod obtožila, da izvaja pritisk na IAEA.

Nuklearka v Zaporožju v osrednji Ukrajini je s šestimi reaktorji največja v Evropi, že v začetku marca pa je nadzor nad njo prevzela ruska vojska. Strah pred jedrsko katastrofo se je povečal, potem ko so se v začetku julija okrepili spopadi v okolici elektrarne. Odgovornost za obstreljevanje Rusija in Ukrajina stalno prelagata druga na drugo.

Po dolgotrajnih pogajanjih je IAEA s Kijevom in Moskvo nedavno dosegla dogovor o obisku nuklearke. Pod vodstvom Grossija je nato 14 strokovnjakov agencije minuli teden dejansko obiskalo Zaporožje. Dva od njih pa naj bi zdaj tam ostala stalno oziroma dlje časa, kar je Rusija prejšnji teden pozdravila.

Grossi je že med obiskom sporočil, kot smo poročali v Večeru, da je bila fizična celovitost elektrarne večkrat kršena. Po vrnitvi je nato IAEA pripravila poročilo, v katerem je pozvala k vzpostavitvi varnega območja okoli nuklearke. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki k temu že dlje časa glasno poziva, je poziv k vzpostavitvi demilitariziranega območja v torek nemudoma pozdravil in obljubil sodelovanje Kijeva pri tem.

Grossi je v torek za ameriško televizijo CNN glede krivde za napade na Zaporožje oziroma na nuklearko pojasnil, da odgovora na vprašanje, kdo je odgovoren zanje, nima. "Ne, to ni v moji pristojnosti," je dejal in pojasnil, da IAEA nima niti mandata niti kapacitet, da bi kakorkoli posegala v vojaško sfero, kamor spada tudi identificiranje odgovornih za obstreljevanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta