Tanja Fajon v Generalni skupščini ZN pozvala k miru v Ukrajini

STA, M.R.
23.02.2024 21:06

Čeprav se to včasih zdi nemogoče, se bo mir enkrat vrnil v Ukrajino, je danes v Generalni skupščini ZN pred drugo obletnico ruske invazije povedala zunanja ministrica Tanja Fajon.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pred dnevi je bila ministrica Tanja Fajon v Bruslju na setsanku zunanjih ministrov članic EU.
EPA

Mednarodna skupnost k temu lahko prispeva s podporo mirovnemu procesu, ki nastaja s t. i. ukrajinsko mirovno formulo, je prepričana.

Ministrica Tanja Fajon je poudarila pomen spoštovanja mednarodnega prava in zagotavljanja odgovornosti za zločine, kar po njenih besedah lahko mednarodna skupnost stori s posebnim sodiščem za zločin agresije proti Ukrajini.

Prav tako je opozorila, da je svet priča največji humanitarni krizi v Evropi od druge svetovne vojne. "Humanitarno pomoč bo letos potrebovalo 14,6 milijona Ukrajincev," je dejala in zagotovila, da bo Slovenija zagotovila svoj delež.

Razminiranje Ukrajine je izpostavila kot ključen korak v smeri normalizacije in gospodarskega okrevanja države, govor pa sklenila z zavračanjem dvojnih standardov. "Nihče ne sme zanemarjati kršitev mednarodnega prava. Ne v Ukrajini in ne v Gazi," je dejala in zahtevala spoštovanje mednarodnega prava in zakonov vedno, od vsakega in vsepovsod.

Ruska vojska je 24. februarja 2022 napadla Ukrajino, Varnostni svet ZN, ki bo na to temo znova zasedal danes, pa zaradi ruske pravice do veta ne more sprejeti resolucije z zahtevo po koncu agresije. Nezavezujočo resolucijo je sicer dvakrat sprejela Generalna skupščina ZN.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je v New Yorku izrazil hvaležnost vsem državam, ki po dveh letih vojne še naprej podpirajo Kijev.

Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija pa je komentiral, da današnje zasedanje "nima zveze z realnostjo," in zatrdil, da v Ukrajini ni zasedenih ozemljih, Rusija pa da le brani prebivalstvo pokrajin Doneck in Lugansk pred neonacisti.

"Poglejte jih. Spet odhajajo, ko ne želijo slišati drugačnega mnenja," je nato zunanji minister Luksemburga Xavier Bettel pokazal na rusko delegacijo, ki je zapuščala dvorano in poudaril, da je za dialog potrebno tudi poslušanje.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je v govoru omenila smrt ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega in dejala, da Putin vedno znova dokazuje, da mu človeška življenja ne pomenijo nič.

K mirovnim pogajanjem je pozval švicarski zunanji minister Ignazio Cassis, potem ko je Kuleba potrdil, da Ukrajina aktivno dela na pripravah za globalni mirovni vrh v Švici.

Nebenzija je to označil za izgubo časa in dejal, da gre le za poskus privabljanja držav v neskončna srečanja o utopičnem projektu na osnovi t. i. mirovne formule ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Evropski govorniki so nadaljevali z izrazi podpore Ukrajini, vendar pa je ozračje v širšem delu sveta drugačno kot pred letom dni, ko je podpora ukrajinski resoluciji v Generalni skupščini dobila več kot 140 glasov podpore.

Ukrajina se je namreč vzdržala glasovanja o resoluciji za konec spopadov v Gazi in arabske države so si to zapomnile.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta