Tiskovni predstavnik izraelske vojske: "Cilji vojne zahtevajo dolgotrajno bojevanje in na to se ustrezno pripravljamo"

STA, Va
01.01.2024 15:55

Vojna v Gazi se bo nadaljevala tudi v letu 2024, je izjavil Daniel Hagari in poudaril veliko potrebo po rezervistih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izraelski vojaki blizu Gaze 1. januarja 2024.
EPA

Vojna v Gazi se bo nadaljevala tudi v letu 2024, je v nedeljo izjavil tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari in ocenil, da Izrael za bojevanje potrebuje več deset tisoč rezervistov. V pričakovanju daljše vojne pa so nekaterim rezervistom dovolili začasno vrnitev v civilno življenje.

"Cilji vojne zahtevajo dolgotrajno bojevanje in na to se ustrezno pripravljamo," je izjavil Hagari in poudaril, da vojska načrtuje, kako bo v prihodnjih mesecih razporedila svoje vojake.

"Nekateri rezervisti se bodo ta teden vrnili k svojim družinam in zaposlitvam. To bo razbremenilo gospodarstvo in jim omogočilo, da si naberejo moči za prihajajoče dejavnosti v naslednjem letu, saj se bodo boji še naprej nadaljevali," je še dodal.

Najbolj krvavo vojno v zgodovini Gaze so sprožili napadi palestinskega oboroženega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra, v katerih je umrlo 1139 ljudi, od tega 695 civilistov. V povračilnih napadih, ki so sledili, pa je bilo v Gazi doslej ubitih najmanj 21.978 ljudi, skoraj 58.000 je ranjenih, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje v enklavi.

Od začetka izraelske kopenske ofenzive v Gazi je bilo ubitih 172 izraelskih vojakov, več kot 900 je bilo ranjenih, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Izraelska vojska je danes sicer potrdila predhodne navedbe medijev, da je kar vsak šesti preminuli vojak umrl v okoliščinah, ki niso bile neposredno povezane s spopadi s palestinskimi borci - 18 so jih pomotoma ustrelili kolegi, še 11 jih je umrlo v različnih nesrečah.

Še drugi minister izraelske vlade pozval k vrnitvi naseljencev v Gazo

Izraelski minister za nacionalno varnost Itamar Ben Gvir je danes pozval k umiku Palestincev iz Gaze in vrnitvi judovskih priseljencev na območje enklave, od koder se je Izrael umaknil leta 2005. Njegovi komentarji sledijo podobnim izjavam finančnega ministra Bezalela Smotriča. Ben Gvir je prepričan, da bi Izrael moral spodbujati emigracijo prebivalcev Gaze, ki so že skoraj tri mesece tarča silovitih izraelskih napadov na enklavo.

Izrael je Gazo zasedal med letoma 1967 in 2005, ko se je vojaško umaknil, pri tem pa izpraznil tudi tamkajšnje nezakonite naselbine, ki jih medtem ohranja na Zahodnem bregu. Izrael je tudi pred aktualno vojno ohranjal skoraj popoln nadzor nad mejami palestinske enklave.

Ben Gvir, ki predstavlja desno krilo že tako skrajne izraelske vlade in - tako kot Smotrič - prebiva v eni od naselbin na zasedenem Zahodnem bregu, je prepričan, da bi bila vrnitev naseljencev v Gazo pravilna, pravična, moralna in humana rešitev.

Na srečanju svoje stranke je dejal, da vidi priložnost za spodbujanje prebivalcev Gaze k emigraciji po svetu. Pred vojno je v Gazi živelo okoli 2,4 milijona Palestincev.

Njegovi komentarji sledijo podobnim izjavam finančnega ministra Smotriča, ki je v nedeljo prav tako pozval k vrnitvi naseljencev v Gazo.

Aktualno vojno so sprožili napadi palestinskega oboroženega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra, v katerih je umrlo 1139 ljudi, od tega 695 civilistov. V povračilnih napadih, ki so sledili, pa je bilo v Gazi doslej ubitih najmanj 21.978 ljudi, skoraj 58.000 je ranjenih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta