Trump slavi, dodatnih prič v ustavni obtožbi ne bo

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
31.01.2020 23:54

Postopek ustavne obtožbe zoper ameriškega predsednika se bo v kratkem končal z oprostitvijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Donald Trump je lahko zadovoljen, postopek za njegovo odstavitev je padel.
Reuters

Ameriškim demokratom ni uspelo z zahtevo, da bi v postopku za odpoklic ameriškega predsednika Donalda Trumpa zaslišali nove priče. Senat je z 49 glasovi za in 51 proti predstavitvi novih prič in dokazov v procesu proti predsedniku. Pri tem so imeli v mislih predvsem pričanje nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona, ki je napisal knjigo, v kateri opisuje tudi Trumpovo ravnanje v zvezi z Ukrajino. To je tudi glavna točka ustavne obtožbe, namreč zloraba oblasti, ki naj bi jo bil Trump storil s tem, da je lani poleti zadrževal kongresno potrjeno vojaško pomoč Ukrajini, dokler ne bi dobil najave preiskave vodilnega predsedniškega kandidata demokratov Joeja Bidna oziroma njegovega sina Hunterja, ki je bil pred leti vpleten v posle v Ukrajini. V drugi točki obtožnice, ki so jo oblikovali v spodnjem, predstavniškem domu kongresa, kjer imajo demokrati večino, gre za oviranje dela kongresa s tem, da predsednik ni predal zahtevanih dokumentov in je prepovedal vladnim uslužbencem udeležbo na zaslišanjih.
Sojenje (politično, ne kazensko) je dva tedna potekalo v gornjem domu kongresa, v stočlanskem senatu, kjer imajo Trumpovi republikanci 53 senatorjev, za impičment pa bi morali glasovati dve tretjini članov senata, torej kar 67, kar je bila seveda za demokrate misija nemogoče. Vseeno so upali v zaslišanje dodatnih prič z Boltonom na čelu, da bi manj kot leto pred volitvami zamajali Trumpa, za kar bi potrebovali podporo zgolj štirih republikanskih senatorjev. Uspelo jim ni niti to in postopek impičmenta zoper 46. predsednika ZDA so bo kmalu končal. Seveda z oprostitvijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta