Tudi na hrvaške avtoceste prihajajo stacionarni radarji in sekcijsko merjenje hitrosti

GR.G.
12.06.2019 10:16

Uvedba sistema stalnih merilnih mest naj bi zmanjšala število poškodb, ki jih udeleženci utrpijo v prometnih nesrečah na avtocestah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregor Grosman

Pred nekaj dnevi smo poročali o večjem številu najmodernejših stacionarnih radarjev, ki nadzirajo hitrost voznikov na hrvaških regionalnih cestah. Hrvaški mediji so poročali, da na avtocestah naših južnih sosedov nadzora hitrosti ne vršijo, sedaj pa je Index.hr od družbe Hrvatske autoceste, ki je upravnik večjega dela avtocestnega omrežja v državi, izvedel, da je v pripravi projekt uvedbe nadzora hitrosti na avtocestah, ki jih upravlja HAC.

Gregor Grosman

Trije načini nadzora hitrosti

Na specifičnih lokacijah bodo postavili stacionarne merilnike, predvsem pred predori, na mostovih in viaduktih. Na teh mestih so omejitve hitrosti običajno nižje od 130 km/h, kamere pa bodo hitrost merile s pomočjo radarja ali laserja. 
Drugi način bo merjenje hitrosti na določenem odseku avtoceste. Sekcijsko merjenje poznamo tudi pri nas, vzpostavljeno je na območju trojanskih predorov v smeri proti Ljubljani, tudi na Hrvaških avtocestah pa bodo merili povprečno hitrost na podlagi časa, ki ga je vozilo potrebovalo, da je prevozilo določeno razdaljo.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta