Na Hrvaškem od sobote dalje dražje cestnine

M.R.
11.06.2019 15:33

Kot vsako leto bodo na Hrvaškem ob začetku poletne sezone spet dvignili cene cestnin. Od sobote dalje bodo dražje za 10 odstotkov, višje cene pa bodo veljale do 15. septembra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janko Rath

Sicer pa sta vzdrževalca avtocest Hrvatske autoceste (HAC) in Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ) do 10. junija s cestninami pobrala 1,1 milijarde kun (slabih 150 milijonov evrov), kar je za 5,3 odstotka več kot v enakem obdobju lani. So pa z današnjim dnem na Hrvaškem drastično padle cene goriv.
Ob tem je po hrvaških avtocestah vozilo okoli 22 milijonov vozil, kar je za približno en milijon več kot v enakem obdobju lani. HAC ob tem poudarja, da je od lanskega septembra pa do letošnjega aprila v obnovo avtocest vložil 85 milijonov kun (slabih 11,5 milijona evrov). 
Kupili so še 25 vozil z velikimi LED zasloni, ki jih uporabljajo za prikazovanje različnih prometnih obvestil. V vozilih imajo tudi 32 defibrilatorjev, za novo sezono pa so usposobili 103 dodatnih delavcev. 
Za prihodnjo sezono načrtujejo uvedbo varnostnih nadzornih kamer, s pomočjo katerih bi lahko v sodelovanju z notranjim ministrstvom avtomatično kaznovali kršitelje, predvsem prehitre voznike.
Družba Jadrolonija pa je že z začetkom junija za 20 odstotkov podražila prevoze s trajekti. Gre za vsakoletno podražitev v poletnem času, cene pa bodo spet nižje z začetkom oktobra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta