Ukrajina bo dobila enega najboljših orožij na svetu, a ji prav veliko ne bo pomagalo ...

STA, M.R.
21.02.2024 11:45

Zakaj je izjava danske premierke Mette Frederiksen, da bo Danska poslala Ukrajini vso artilerijo, bolj odmevala v evropskih kot v ukrajinskih medijih?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinski vojaki ob havbici CAESAR 8x8, kakršne bo v Ukrajino poslala tudi Danska.
Profimedia

Marsikdo bi mislil, da ima ena najbogatejših evropskih držav na stotine ali vsaj na desetine havbic, topov in večcevnih raketnih lanserjev. A to ni res. Danska vojska ima le 15 samohodnih havbic CAESAR 8x8.

Tako kot večino evropskih vojsk je tudi dansko prizadel sindrom degradacije, ki se je začel v 90. letih prejšnjega stoletja. Če bi tako izjavo podal nekdanji danski premier Paul Schlüter, ki je bil na položaju med letoma 1982 in 1993, bi lahko Ukrajina dobila 553 kosov artilerijskega orožja.

Samohodne havbice CAESAR so sicer med najboljšimi na svetu. Ruska vojska nima niti približno tako dobrega orožja, a res je tudi, da ukrajinska vojska potrebuje bolj kvantiteto kot kvaliteto. Bolj bi si lahko namreč pomagala s 150 starimi sovjetskimi havbicami in več milijoni pripadajočih granat kot pa s 15 modernimi havbicami. 

Precej več pozornosti so ukrajinski mediji namenili podpisu dvostranskih dogovorov o sodelovanju na področju varnosti s Francijo in Nemčijo. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je s francoskim kolegom Emmanuelom Macronom dogovor podpisal 16. februarja v Parizu, še isti dan pa sta tak dogovor podpisala tudi z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem v Berlinu. 

Kaj obljubljata Francija in Nemčija?

Sporazum s Francijo predvideva vojaško pomoč v višini treh milijard evrov, kar predstavlja znatno povečanje francoske pomoči, saj je Francija leta 2022 Ukrajini namenila vojaško pomoč v skupni vrednosti 1,7 milijarde evrov, lani pa v višini 2,1 milijarde evrov. Novi paket bo zajemal tudi dobavo samohodnih havbic CAESAR s pripadajočim strelivom. Poleg tega bo Ukrajina med drugim dobila tudi rakete za protizračne obrambne sisteme. Ukrajinski vojaški strokovnjaki so ob tem ocenili, da bi bilo dobro, če bi Francija Ukrajini izročila tudi večnamenska bojna letala Mirage 2000.

Francoska vojska s samohodno havbico CAESAR v Estoniji.
REUTERS

Nemški sporazum o obrambnem sodelovanju pa predvideva pomoč v višini sedmih milijard evrov. Vanj je zajetih 36 samohodnih havbic, 120 tisoč granat kalibra 155 milimetrov, dva sistema protizračne obrambe Skynex, ki je namenjen predvsem obrambi pred droni in raketami, ter še dodatne rakete za protizračni sistem IRIS-T.

Nemčija bo tako Ukrajini izročila 18 samohodnih havbic na kolesih RCH 155, ki so nastale z združitvijo kolesnega oklepnika boxer in topniškega modula AGM. Prav izkušnje v Ukrajini bodo pokazale, ali gre za uspešen koncept. 

Problem pri dobavi streliva

Čeprav gre za dobro orožje, pa je težava v količini, saj 50 havbic težko privede do prevlade na 1300 kilometrov dolgi bojni liniji. Poleg tega pa je težava tudi dobava streliva za topništvo. Češki predsednik Peter Pavel je 17. februarja na varnostni konferenci v Münchnu dejal, da so našli državo, ki lahko dobavi pol milijona granat kalibra 155 milimetrov in 300 tisoč granat kalibra 122 milimetrov, a da jih je treba plačati. Trenutno pa še vedno ni dogovora o paketu evropske vojaške pomoči Ukrajini v višini 20 milijard evrov, ki naj bi jih Kijev prejel v prihodnjih štirih letih. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta