Ukrajina izključuje možnost prekinitve ognja med božičem in novim letom

STA, M.R.
15.12.2022 15:58

"Popolna prekinitev ognja z naše strani bo veljala šele takrat, ko na naših tleh ne bo več nobenega okupatorja," je izjavil general ukrajinske vojske Oleksij Gromov in izključil možnost prekinitve ognja med prihajajočimi prazniki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinski vojaki v Bahmutu
REUTERS

Medtem je Moskva opozorila ZDA, naj Ukrajini ne dobavijo sistemov zračne obrambe patriot. "Mislim, da bo popolna prekinitev ognja z naše strani veljala šele takrat, ko na naših tleh ne bo več nobenega okupatorja," je v Kijevu dejal Gromov. Pred tem so tudi iz Kremlja sporočili, da premirja med prihajajočimi prazniki ne načrtujejo.

Medtem je Moskva danes Washington opozorila, naj Ukrajini ne dobavi naprednih sistemov zračne obrambe patriot. Tako kot drugo težko orožje bi namreč tudi ti postali "legitimna prednostna tarča" ruskih sil, je v odzivu na nedavno napoved ameriške vlade danes dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Dodala je, da bi se s tem vpletanje ZDA v konflikt v Ukrajini ponovno znatno povečalo, čeprav se je Washington po njenih besedah na praktični ravni vanj že vključil. Ameriške načrte glede pošiljanja sistemov patriot v Ukrajino mora sicer potrditi še obrambni minister ZDA Lloyd Austin.

Obrambni sistemi patriot vključujejo radarsko postajo, računalnike, generatorje, kontrolno postajo in do osem raketnih izstrelišč s po štirimi raketami. ZDA menijo, da bi z napotitvijo patriotov v Ukrajino lahko pomagali zaščititi tudi ukrajinske sosede, ki so članice zveze Nato.

Ukrajinski vojaki v Bahmutu
REUTERS

Zelenski EU prosil za finančno pomoč in zaostritev sankcij proti Rusiji

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes prosil voditelje držav članic EU, naj Kijevu namenijo novo makrofinančno podporo in zaostrijo sankcije proti Moskvi zaradi ruske invazije v Ukrajini. V nagovoru na vrhu EU preko videopovezave je poudaril, da sta tudi makrofinančna podpora Ukrajini in krepitev sankcij orožji za obrambo svobode.

Spomnil je, da bo 23. decembra minilo pol leta, odkar je Ukrajina dobila status kandidatke za članstvo v EU. Ob tem je opozoril, da bo prihodnjih šest mesecev v vojni v Ukrajini v več pogledih odločilnih in da bodo nujni še večji napori kot doslej.

Kot prvi izziv za prihodnje polletno obdobje je Zelenski izpostavil, da je treba premagati "ruski energetski terorizem v vseh njegovih oblikah". Pozdravil je idejo cenovne kapice za ruske energente in se zavzel za uvedbo tega instrumenta - tako za plin kot tudi za nafto in naftne derivate. S tem bi po njegovem onemogočili Rusiji, da financira vojno na račun svetovnega trga.

Volodimir Zelenski
EPA

"Rusija želi zlomiti vašo varnost z uničenjem naše infrastrukture," je ukrajinski predsednik ponazoril drugi izziv. Evropske voditelje je zato pozval, naj še naprej delajo vse, kar je v njihovi moči, za ohranjanje dobave energije Ukrajini. Ta po njegovih besedah še zlasti potrebuje podporo pri nakupu plina, s katerim bi nadomestili izpad energije zaradi ruskih napadov na ukrajinsko infrastrukturo. Gre za približno dve milijardi kubičnih metrov plina.

Zavzel se je tudi za nadaljevanje vojaške podpore, ki, kot je dejal, ne sme biti manjša kot v zadnjih šestih mesecih. "To je ključnega pomena za zaščito ukrajinske svobode in same ideje Evrope," je izpostavil. Dejal je še, da Ukrajina potrebuje več sodobnega orožja, tako zračno in protiraketno obrambo kot tanke. "S tem bi neposredno rešili milijone življenj," je dejal ukrajinski predsednik.

Zelenski je ob tem pozval še k diplomatskim prizadevanjem za mir. EU to po njegovem lahko stori s podporo t.i. formuli za mir, ki jo za rešitev konflikta predlaga ukrajinska stran. Podprli naj bi jo na vrhu, ki ga bo Kijev po napovedih predsednika Zelenskega organiziral v bližnji prihodnosti.

Ocenil je tudi, da je napočil čas za nov korak v približevanju Ukrajine Evropski uniji, oceno izvajanja priporočil Evropske komisije. Evropske voditelje je zato prosil, naj pospešijo proces približevanja, da bo lahko Ukrajina začela pogajanja o članstvu v uniji.

Predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela pa je Zelenski pozval, naj zagotovi, da boj za mir v Ukrajini in celotni Evropi ne bo odvisen od nesoglasij in nesporazumov med državami članicami. "Paket makrofinančne pomoči Ukrajini in deveti sveženj sankcij EU proti Rusiji sta tudi orožji za obrambo svobode. To je naša zaščita. prosim razumite to," je pozval in namignil na poskuse blokade pomoči in sankcij s strani nekaterih članic.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta