Umik soustanovitelja Twitterja, družbenega omrežja, ki ga tako radi uporabljajo politiki

ZUR
30.11.2021 15:26

Za nekatere pričakovano, za druge presenetljivo se je Jack Dorsey umaknil kot izvršni direktor podjetja, vrednega milijarde dolarjev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Jack Dorsey bo za zmeraj ostal prvo ime in obraz Twitterja. Foto: REUTERS

Reuters

Jack Dorsey, soustanovitelj družbenega omrežja Twitter, je odstopil z mesta izvršnega direktorja, do izteka mandata prihodnje leto pa ostaja član upravnega odbora, so sporočili iz podjetja. Nadomestil ga bo sedanji glavni tehnični direktor Parag Agrawal, ki je na tem delovnem mestu od leta 2017, Twitterju pa se je pridružil pred desetimi leti. "Končno je napočil čas, da odidem," je zapisal Dorsey in ​​dodal, da je zelo žalosten, a hkrati zelo vesel, in da je podjetje pripravljeno za uspešno delovanje tudi v prihodnje. "Močno zaupam svoji zamenjavi. Globoko sem hvaležen za njegovo spretnost, srce in dušo. Zdaj je njegov čas, da vodi podjetje," je še zapisal.{infobox-quote_full}182195{/infobox-quote_full}

Dorsey je nedvomno odstopal od korporativnih zahtev podjetja. Izstopal je z obročkom v nosnici, dolgo brado in posebnim velnes režimom, vključno z jogo in uživanjem le enega obroka na dan. Po srcu je hipi in ima visoke ideale, kako lahko tehnologija za vedno spremeni svet. Toda bil je pod velikim pritiskom vlagateljev, ki so menili, da Twitter nima potrebnega fokusa. "Veliko se govori o tem, kako pomembno je, da podjetje vodi njegov ustanovitelj. Verjamem, da je to zelo omejujoče in edina točka neuspeha," je zapisal v elektronskem sporočilu za zaposlene. Dodal je še, da bo po izteku mandata zapustil upravo in da odstopa zaradi osebnih razlogov.

Novica televizije CNBC o nameri Dorseyja je še pred odprtjem borz v New Yorku podražila Twitterjeve delnice za več kot deset odstotkov, nato so trgovanje ustavili do potrditve ali zavrnitve novice. Po potrditvi so se delnice podražile še za pet odstotkov in dosegle vrednost 43,81 evra. Victoria Scholar, investicijska analitičarka pri Interactive Investorju, je ob tem za BBC povedala, da novica ni presenečenje za člane upravnega odbora Twitterja, ki naj bi se že od lanskega leta pripravljali na slovo od Dorseyja. Spremembo vidijo kot način, da Twitter obrne nov list in prevzame večja tveganja, je še pojasnila. "Ljudje pogosto povezujejo Jacka Dorseyja s cenzuro Twitterja, vendar menim, da je v zadnjih letih naredil vse, kar je lahko, da bi platformo ohranil relativno odprto," pa je tvitnil Mike Solana, vodja zasebnega kapitalskega podjetja Founders Fund.{api_embed_photo}732433{/api_embed_photo}

Podjetje Twitter so leta 2006 ustanovili Dorsey, Biz Stone, Evan Williams in Noah Glass, vendar je prav Dorsey s prvimi tviti o novi storitvi kmalu postal glavni obraz podjetja. Leta 2008 je odstopil kot vodja Twitterja in ustanovil aplikacijo za digitalna plačila Square, ki je prav tako prerasla v večmilijardno podjetje. Leta 2015 je ponovno stopil za krmilo Twitterja, potem ko je takratni izvršni direktor Dick Costolo odstopil. Večkrat je bil vpleten v novinarske preiskave, nenehno so ga spraševali o njegovi platformi in njeni vlogi pri širjenju dezinformacij. Tako kot druge družbene medije so Twitter obtožili politične pristranskosti. Twitter je zelo rad uporabljal bivši predsednik ZDA Donald Trump, dokler mu niso zaradi očitnih dezinformacij ukinili profila. Prav tako nadvse rad tvita slovenski premier Janez Janša, pa tudi številni drugi politiki z vsega sveta. Problem Twitterja so predvsem lažni profili, ki širijo zavajajoče oziroma neresnične informacije. Podjetje sicer najhujšim kršiteljem po prijavi ukine uporabniške račune, a lahko z lahkoto pod drugim imenom odprejo nove.

Jack Dorsey je star 45 let in ima še vedno velike ambicije, da bi spremenil svet. S svojimi dosežki je to deloma že storil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta