Umrl eden vidnejših poveljnikov Putinove vojske, o njegovi smrti krožita dve različici zgodbe

STA, M.R.
29.03.2023 12:56

Ukrajinski mediji poročajo, da so v Rusiji našli truplo poveljnika ruskih padalcev Dimtrija Lisickega, ki je veljal za enega najbolj zloglasnih častnikov predsednika Vladimirja Putina. Krožita dve različici zgodbe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dimitry Lisicki
Profimedia

Bloger Jegor Guzenko, ki je služil pod poveljstvom pokojnega častnika, je o njegovi smrti poročal pred tremi dnevi. Trdil je, da ga je likvidirala Ukrajina in da je šlo za maščevanje za kraj Ilovajsk, ki je sicer del Donecka. Bitka za nadzor nad tem krajem se je začela avgusta 2014, v njej pa je umrlo na stotine ukrajinskih vojakov in prostovoljcev. Pozneje so tudi ukrajinski mediji poročali, da naj bi Lisickega likvidirale ukrajinske oborožene sile.

Ruski mediji pa trdijo, da je Lisicki storil samomor. Njegovo truplo naj bi odkrili pred tremi dnevi v njegovem stanovanju v Stavropolju. Njegovi kolegi trdijo, da je bil v zadnjem času depresiven in da je govoril o tem, da si bo vzel življenje. To naj bi storil, ker naj bi ga obtožili nezakonitih dejanj zoper osebje, ki mu je poveljeval. 

Smrt podpolkovnika je za portal Baza potrdil tudi načelnik enega izmed okrožij v Stavropolju Aleksandr Tenkov. Pri tem pa vzroka smrti ni navedel. 

Lisicki je sicer sodeloval v vseh ruskih vojnah, še posebej v Abhaziji, Dagestanu in Čečeniji. Poveljeval je tudi taktični vojaški skupini, ki je leta 2014 napadla položaje ukrajinskih vojakov v Ilovajsku. 

Posledice bitk v mestu Bahmut v pokrajini Doneck.
Reuters

Zelenski: Če pade Bahmut ...

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je danes priznal, da bi bil ob morebitnem padcu mesta Bahmut prisiljen sklepati kompromise s Putinom. Ob padcu tega mesta bi se namreč po mnenju ukrajinskega voditelja Ukrajina počutila izčrpano, Rusiji pa bi to omogočilo, da to zmago "proda" Zahodu, svoji družbi, Kitajski in Indiji. "Če okusi našo kri, zavoha, da smo šibki, bo Putin pritiskal, pritiskal in pritiskal," meni Zelenski. "Naša družba me bo prisilila, da z njim sklenem kompromis in to bo njegova zmaga," je še povedal Zelenski.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta