Ustavno sodišče: Zoran Milanović ne more kandidirati na parlamentarnih volitvah, če ne odstopi. Od petka krši ustavo

Va
18.03.2024 14:23

Predsednik hrvaškega ustavnega sodišča Miroslav Šeparović pričakuje, da ne bo treba zaradi predsednika republike suspendirati kandidatnih list ali celo rezultatov volitev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zoran Milanović je v petek razpisal parlamentarne volitve na Hrvaškem, potem pa napovedal, da bo premierski kandidat stranke SDP. 
Reuters

"S svojim ravnanjem v petek, soboto in nedeljo je predsednik Hrvaške Zoran Milanović kršil ustavo," je po več kot dveurni seji ustavnih sodnikov po poročanju Jutarnjega lista povedal predsednik hrvaškega ustavnega sodišča Miroslav Šeparović.

Ustava je jasna, pravi Šeparović. Predsednik republike, dokler ne odstopi, ne more opravljati nobene druge javne funkcije niti ne sme kot nadstrankarska oseba sodelovati v aktivnostih političnih strank, torej tudi ne kandidirati za stranko. To bi bilo v nasprotju z ustavo in načelom delitve oblasti. Če pa kandidira, mora kot predsednik takoj odstopiti.

Ustavno sodišče je opozorilo predsedniku republike izdalo z devetimi glasovi proti dvema. Šeparović je Milanovića ob tem pozval, naj takoj prekine neustavne aktivnosti. 

"Mislim, da je opozorilo ustavnega sodišča več kot jasno," je povedal predsednik hrvaškega US. Šeparović upa, da se ne bo zgodilo, da bi morali umikati kandidatne liste ali celo rezultate parlamentarnih volitev zaradi aktivnosti, ki so v nasprotju z ustavo. Predsednik države ne sme sodelovati v politični kampanji, kot predsednik ne more biti kandidat za poslanca niti premierski kandidat, če prej ne odstopi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta