V azerbajdžanski operaciji v Gorskem Karabahu ubiti in ranjeni civilisti

STA, Va
19.09.2023 16:29

Azerbajdžan je vojaško operacijo za zavzetje Gorskega Karabaha začel po več mesecih napetosti z Armenijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V azerbajdžanski operaciji v Gorskem Karabahu na jugu Kavkaza sta bila ubita dva civilista, 23 pa jih je bilo ranjenih, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočile separatistične oblasti te regije, kjer živijo večinoma Armenci, a je mednarodno priznana kot del Azerbajdžana.

"Število ranjenih civilistov se je povzpelo na 23, zabeležili smo tudi dve smrtni žrtvi med civilisti," je na družbenih medijih sporočil predstavnik oblasti v Gorskem Karabahu, pristojen za človekove pravice.

Azerbajdžan je sicer sporočil, da je po začetku operacije vzpostavil humanitarne koridorje za evakuacijo prebivalstva z ogroženega območja.

Azerbajdžan je vojaško operacijo za zavzetje Gorskega Karabaha začel danes, po več mesecih napetosti z Armenijo. Cilj operacije naj bi bil umik armenske vojske iz regije, kot določa sporazum o prekinitvi ognja v Gorskem Karabahu iz leta 2020.

Armenija sicer zanika, da bi imela v Gorskem Karabahu svojo vojsko, kar je obrambno ministrstvo v Erevanu poudarilo tudi danes. Armenija je Azerbajdžanu danes tudi očitala, da skuša v Gorskem Karabahu izvesti etnično čiščenje.

Državi sta že več desetletij v sporu zaradi Gorskega Karabaha, v 90. letih prejšnjega stoletja in leta 2020 sta se zapletli tudi v vojno. Regija, kjer živijo večinoma Armenci, je mednarodno priznana kot del Azerbajdžana.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta