V Gorskem Karabahu dosežena prekinitev ognja

STA, A.L.
20.09.2023 08:48

Separatistične oblasti v Gorskem Karabahu, kjer živijo večinoma Armenci, so danes sporočile, da so pristale na prekinitev ognja, v četrtek pa bodo z Azerbajdžanom začele pogovore o integraciji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Do prekinitve ognja prihaja, potem ko je Armenija sporočila, da je bilo v azerbajdžanski operaciji ubitih najmanj 32 ljudi, več kot 200 pa ranjenih.

Prekinitev ognja so potrdile tudi oblasti v Azerbajdžanu, poročajo tuje tiskovne agencije.

"S posredovanjem poveljstva ruskega mirovnega kontingenta je bil dosežen dogovor o popolni prekinitvi sovražnosti od 20. septembra ob 11. uri po srednjeevropskem času," je samooklicano predsedstvo regije zapisalo v izjavi na družbenih omrežjih.

"O vprašanjih, ki jih je izpostavila azerbajdžanska stran v zvezi z reintegracijo, zagotavljanjem pravic in varnosti Armencev v Gorskem Karabahu bomo razpravljali na srečanju med predstavniki lokalnega armenskega prebivalstva in osrednjimi organi Republike Azerbajdžan," so še sporočile separatistične oblasti in dodale, da bo srečanje potekalo v četrtek v mestu Jevlah.

Do prekinitve ognja prihaja kmalu potem, ko je varuhinja človekovih pravic v Armeniji Anahit Manasjan na Facebooku zapisala, da je bilo v manj kot 24 urah azerbajdžanske operacije v Gorskem Karabahu ubitih najmanj 32 ljudi, več kot 200 pa je bilo ranjenih. Ob tem je dodala, da je bilo ubitih sedem civilistov, med njimi tudi dva otroka.

Azerbajdžan v torek začel vojaško operacijo

Urad župana v glavnem mestu Gorskega Karabaha Stepanakert je medtem prebivalce danes pozval, naj ne bežijo iz regije. "V tem trenutku ni potrebe po selitvi. Pozivamo vas, da upoštevate varnostna navodila ter ostanete v kleteh in protibombnih zakloniščih," je sporočil urad župana.

Kljub pozivom separatističnih oblasti, so ruske mirovne sile, ki so v regiji prisotne v skladu z mirovnim sporazumom iz leta 2020, iz najnevarnejših območij evakuirale več kot 2000 civilistov, od tega več kot tisoč otrok, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Azerbajdžan je v torek začel vojaško operacijo v regiji Gorski Karabah. Obrambno ministrstvo v Bakuju je sporočilo, da je "protiteroristična operacija" namenjena uveljavitvi umika armenskih enot iz regije, kot je bilo določeno v premirju leta 2020. Azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev pa je zagotovil, da bodo končali operacijo, ko bodo armenski separatisti odložili orožje.

Iz sveta so se kmalu po začetku operacije začeli vrstiti pozivi Azerbajdžanu, naj ustavi spopade v Gorskem Karabahu. K pozivom se je danes pridružil tudi papež Frančišek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Včeraj sem prejel zaskrbljujoče novice iz Gorskega Karabaha, kjer so se že tako kritične humanitarne razmere poslabšale zaradi nadaljnjih oboroženih spopadov. Na vse vpletene strani in mednarodno skupnost naslavljam poziv, naj utišajo orožje in si po najboljših močeh prizadevajo za iskanje mirnih rešitev v dobro ljudi in spoštovanje človeškega dostojanstva," je dejal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta