V Iraku našli grobišče z več kot 100 domnevnimi žrtvami Islamske države

STA, A.L.
15.07.2024 20:43

Iraške oblasti so v jami zahodno od Mosula odkrile množično grobišče več kot 100 žrtev, ki naj bi jih usmrtili pripadniki džihadistične skupine Islamska država (IS).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Iraške sile so množično grobišče našle po osvoboditvi območja leta 2017, vendar se je izkop trupel začel šele maja letos, poročajo tuje agencije.

Posmrtne ostanke bodo izročili forenzičnim strokovnjakom, je povedal vodja izkopavanj Ahmed Kusai. Ekipa preiskovalcev pod vodstvom Kusaija išče množična grobišča iz obdobja po letu 2014, ko je IS prevzela nadzor nad ozemlji v Siriji in Iraku, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V množičnem grobišču, ki se nahaja približno 60 kilometrov zahodno od Mosula, so odkrili 139 trupel moških, žensk in otrok, ki naj bi po navedbah pripadnika civilne zaščite province Ninive pripadali jazidski in turkmenski skupnosti v okrožju Tel Afar, poroča španska tiskovna agencija Efe.

Pred desetletjem je IS razglasil kalifat na območjih Iraka in sosednje Sirije, kjer še danes poteka državljanska vojna. Celice IS so v obeh državah še vedno dejavne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta