V Južni Koreji prvič upad števila prebivalcev

STA, A.L.
04.01.2021 19:00
Južna Koreja je lani prvič zabeležila upad števila prebivalcev, saj je umrlo več ljudi, kot se jih je rodilo, so sporočile oblasti v Seulu. Ob tem so posvarili, da mestom v revnejših regijah grozi izumrtje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

V Južni Koreji je bilo 31. decembra 51.829.023 ljudi, kar je 20.838 manj kot leto prej. V državi že leta opažajo upad števila novih rojstev, sedaj pa je bilo teh manj od zabeleženih smrti v državi.

V regijah s slabo gospodarsko, zdravstveno in izobraževalno infrastrukturo se povečuje možnost izumrtja teh mest, so sporočili z notranjega ministrstva. Pozvali so k temeljitim spremembam vladne politike, tudi na področju socialnega varstva in izobraževanja.

Med glavne razloge za vse manjše število rojstev sodijo stroški vzgoje otrok, vse višje cene nepremičnin, prizadevanja za dobro plačane službe in dvojno breme za zaposlene matere, ki morajo ob karieri skrbeti za gospodinjstvo.

V Južni Koreji naj bi število prebivalcev do leta 2067 glede na projekcije padlo na 39 milijonov ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta