V napadu na šolo v Ugandi več deset mrtvih dijakov, policija je dogodek označila za teroristično dejanje

STA, M.D.
17.06.2023 09:55

V napadu islamistične skupine ADF na srednjo šolo na zahodu Ugande je bilo ponoči po poročanju BBC-ja ubitih vsaj 40 ljudi. Napadalci so zažgali internat in pokradli hrano.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
School going pupils from the Democratic Republic of Congo (DRC) are seen crossing the Mpondwe border point separating Uganda and the DRC on August 14, 2019. Every day at dawn, Doneka Kabowo, a Congolese teenager, walks miles into the jungle, with the threat of armed militiamen who roam the area, to go to school across the border in Uganda. But for some time now, another obstacle has developed for the 15-year-old and hundreds of schoolchildren who daily travel from the Democratic Republic of Congo (DRC) to Uganda to study: health checks for prevent the transmission of the Ebola virus.,Image: 468052051, License: Rights-managed, Restrictions: TO GO WITH AFP STORY BY GRACE MATSIKO, Model Release: no
Profimedia

Sprva so na prizorišču napada našli 25 trupel, pozneje pa so število mrtvih povišali na okoli 40, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa naj bi jih bilo 42.

Med mrtvimi so večinoma dijaki, vendar pa naj bi bili med njimi tudi člani širše skupnosti. Hudo ranjenih je osem ljudi, ki so v kritičnem stanju, še 15 dijakov, večinoma deklet, pa naj bi napadalci ugrabili, poroča britanski BBC.

Nekatere fante so zažgali ali razkosali do smrti, je medijem povedal generalmajor ugandske vojske Dick Olum. Ugandske sile poskušajo napadalce izslediti, vojska pa je na pomoč poslala tudi letala.

Storilci so ob tem tudi zažgali internat in pokradli hrano. Na šoli naj bi se sicer skupno šolalo več kot 60 dijakov.

Policija je krivdo za napad pripisala islamistični milici ADF iz sosednje Demokratične republike Kongo (DRK), v bližini meje s katero leži mesto Mpondwe. V smer DRK, na neprehodno območje nacionalnega parka Virunga, naj bi napadalci po napadu tudi zbežali.

ADF, ki naj bi bila povezana s skupino Islamska država (IS), je bila pred desetletji ustanovljena v Ugandi, kjer se je borila proti oblastem, pozneje pa se je ustalila na vzhodu zahodne ugandske sosede, ki jo že desetletja pretresa krvavo nasilje. Od takrat naj bi bila skupina odgovorna za smrt več tisoč civilistov. Proti skupini se borita tako Uganda kot Demokratična republika Kongo. Leta 2021 sta državi sprožili skupno ofenzivo, ki za zdaj ni obrodila sadov.

Današnji napad ADF na šolo v Ugandi sicer ni prvi te vrste. Leta 1998 je v napadu na internat tehnične visoke šole na obmejnem območju zgorelo 80 študentov, več kot 100 so jih ugrabili.

 

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta