V Nemčiji najnižja raven inflacije po letu 2021

STA, M.R.
31.01.2024 16:06

Stopnja inflacije v Nemčiji je januarja na letni ravni znašala 2,9 odstotka, kar je 0,8 odstotne točke manj kot decembra, je razvidno iz prve ocene nemškega statističnega urada Destatis.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
K padcu letne stopnje inflacije so januarja najbolj prispevale nižje cene energije.
Reuters

Inflacija v Nemčiji je s tem dosegla najnižjo raven od sredine leta 2021. Stopnja inflacije v Nemčiji se je decembra po več mesecih umirjanja zvišala na 3,7 odstotka.

Kot je danes objavil Destatis, je bila januarska stopnja inflacije najnižja po juniju 2021, ko je znašala 2,4 odstotka.

Inflacija, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila v letni primerjavi januarja višja za 3,1 odstotka, v mesečni pa za 0,2 odstotka nižja.

K padcu letne stopnje inflacije so januarja najbolj prispevale nižje cene energije. Te so bile v medletni primerjavi nižje za 2,8 odstotka. Cene hrane so bile medtem za 3,8 odstotka višje.

Celoletna stopnja inflacije v Nemčiji je lani znašala 5,9 odstotka, kar je precej manj od 6,9-odstotne stopnje inflacije, zabeležene leta 2022, vendar gre še vedno za drugo najvišjo stopnjo od združitve Nemčije pred več kot tremi desetletji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta