V Trstu nimajo več prostora za migrante, preselili jih bodo v druga mesta po državi

STA, M.R.
28.08.2023 14:30

Župan Trsta Roberto Dipiazza je danes povedal, da bodo zaradi pomanjkanja namestitvenih kapacitet v druga italijanska mesta premestili okoli 200 migrantov, ki sedaj živijo na ulicah Trsta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

To mu je v nedeljo sporočil notranji minister Matteo Piantedosi, je dejal Roberto Dipiazza in ocenil, da je to "dober rezultat".

Na ulicah obmejnega mesta, v katerega po balkanski poti prihajajo ljudje, ki bežijo pred vojno in preganjanjem, po besedah župana na ulicah živi 500 beguncev in migrantov, čeprav so upravičeni do bivališča, vendar mesto nima namestitvenih kapacitet.

Izpostavil je, da se seveda zaveda, da imajo italijanske oblasti težave na otoku Lampedusa na jugu države, kjer je okoli 4000 migrantov, da pa ne gre prezreti niti Trsta in da je zelo zadovoljen, da bodo našli namestitev vsaj za 200 od skupno 500 migrantov, ki živijo na ulicah mesta. Kdaj jih bodo premestili, še ni določeno, je dodal. "Pomembno je, da jih odpeljejo, s čim in kdaj, pa ni moj problem," je pristavil.

Po ocenah poznavalcev je v Trst v prvih sedmih mesecih letošnjega leta prišlo okoli 7900 beguncev in migrantov. Največ, 2277, jih je prišlo v juliju. Nekateri so šli v druge države, nekateri pa so zaprosili za azil v Italiji. Zaradi pomanjkanja lokalnih sprejemnih zmogljivosti in neuspešne premestitve v sprejemne centre v druge dele države so lokalni prostovoljci in človekoljubni delavci opozorili na humanitarno katastrofo v mestu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta