V Turčiji parlamentarni odbor odobril ratifikacijo vstopa Švedske v Nato

STA, M.R.
26.12.2023 19:07

Odbor turškega parlamenta za zunanjo politiko je danes odobril ratifikacijo vstopa Švedske v zvezo Nato, s čimer mora o ratifikaciji sedaj glasovati še parlament na plenarni seji, je poročala turška tiskovna agencija Anadolu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je protokol o pristopu Švedske k Natu parlamentu uradno predložil oktobra.
EPA

Kdaj bi lahko poslanci glasovali, za zdaj ni znano. Švedska je z današnjo odločitvijo pristojnega parlamentarnega odbora korak bližje vstopu v severnoatlantsko zavezništvo.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je zeleno luč odbora pozdravil. "Švedsko članstvo bo okrepilo Nato," je sporočil. Ob tem je dodal, da pričakuje čimprejšnjo ratifikacijo tako v Turčiji kot tudi še na Madžarskem. Podobno so se odločitve razveselili v Stockholmu. "Veselimo se, da bomo postali člani Nata," je dejal švedski zunanji minister Tobias Billstrom.

Turčija zaradi več zahtev, tudi glede izročitve članov v Turčiji prepovedane Kurdske delavske stranke, doslej pristopnega protokola Švedske ni ratificirala. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je protokol o pristopu Švedske k Natu parlamentu uradno predložil oktobra. Med drugim je glasovanje povezal z odobritvijo prodaje bojnih letal Ankari v ameriškem kongresu.

Švedska je za vstop v zavezništvo po desetletjih nevtralnosti skupaj s Finsko zaprosila maja lani spričo ruske agresije na Ukrajino. Članice zavezništva so obe državi v Nato uradno povabile na vrhu zavezništva pred več kot enim letom v Madridu. Finska se je zavezništvu priključila aprila letos, Švedska pa še čaka na zeleno luč Turčije in Madžarske.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta