V Ukrajini več kot 500 krajev še vedno brez elektrike. Glede dobave orožja Ukrajini se je oglasil Macron

STA, M.R.
04.12.2022 14:54

Več kot 500 ukrajinskih krajev je po večtedenskih ruskih napadih na električno infrastrukturo danes še vedno brez elektrike, je sporočil predstavnik notranjega ministrstva Jevgenij Jenin. Najbolj prizadeta je regija Harkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kijev v temi
EPA

"Sovražnik še naprej napada osnovno infrastrukturo v državi. Trenutno je 507 krajev v osmih regijah naše države odrezanih od oskrbe z električno energijo," je za ukrajinsko televizijo povedal Jevgenij Jenin.

Najbolj prizadeta je Harkovska regija s 112 odrezanimi vasmi. V regijah Doneck in Herson je odrezanih še 90 vasi, druge pa v regijah Mikolajiv, Zaporožje in Lugansk, je še dejal.

Zaradi ponavljajočih se vsakodnevnih prekinitev dobave električne energije je na milijone ljudi ostalo brez ogrevanja in razsvetljave, temperature pa so se v zadnjih dneh spustile pod ledišče. Ukrajinske oblasti so v soboto ponovno pozvale civiliste, naj kljub razmeram ne obupajo.

Zasebni ukrajinski energetski operater DTEK je medtem v četrtek sporočil, da je skoraj polovica ukrajinskega električnega omrežja še vedno poškodovana, potem ko je Rusija oktobra po nizu ponižujočih vojaških porazov na terenu začela napadati ukrajinske energetske objekte.

Možnost novih ruskih napadov na ukrajinsko energetsko omrežje zbuja strahove, da bo zima za civilno prebivalstvo še posebej težka in da grozi nov val beguncev iz Ukrajine.

Macron: Pošiljanje orožja Ukrajini ne slabi francoske obrambe

Francoski predsednik Emmanuel Macron je zavrnil kritike voditeljice francoske skrajne desnice Marine Le Pen in drugih, da dobava orožja Ukrajini slabi sposobnost Francije, da se brani pred napadi.

"To je napačno in nevarno," je Macron dejal za nedeljsko izdajo časnika Le Parisien. "Kot vrhovni poveljnik oboroženih sil vam lahko zagotovim, da vedno, ko kaj dostavimo, to storimo ob ohranjanju vseh naših obrambnih zmogljivosti za naše ozemlje, naše kritične objekte in naše državljane," je še dodal.

Le Penova je pred tem v oddaji CNews dejala, da Francija ne bi smela dobavljati orožja Ukrajini za obrambo pred rusko agresivno vojno na račun lastne varnosti. Po njenih besedah vsa oprema, poslana Ukrajini, manjka Franciji, bodisi za njene lastne sile, bodisi za druge pogodbe o dobavi. Meni, da Pariz Kijevu ne bi smel poslati svojih havbic cezar.

Macron je Le Penovo obtožil, da vodi "kapitulacijski diskurz" in da je prijateljica ruske državne oblasti. Francoski državljani bi morali vedeti, da je bil denar porabljen "za obrambo naših vrednot in naše svobode", je še dodal.

Francija je Ukrajini doslej dobavila 18 havbic Cezar in še več pošiljk orožja. Macron je za televizijski kanal TF1 že zagotovil, da bo industrija proizvajala več in hitreje ter da bo Francija zadržala del orožja, ki ga je nameravala prodati drugim državam in ga tam ne potrebujejo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta