Uradne številke bodo razkrili, ko bo "pravi trenutek": Ukrajina trdi, da je do sedaj izgubila do 13 tisoč vojakov

STA, M.R.
02.12.2022 07:31

Od začetka ruske invazije je bilo ubitih od 10 do 13 tisoč ukrajinskih vojakov, je sporočil pomočnik ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. To potrjujejo uradni podatki generalštaba ukrajinske vojske, je dejal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pokopališče ukrajinskih vojakov v Harkovu
EPA

Po besedah Mihajla Podoljaka za ukrajinsko televizijo Channel 24 bo ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sicer uradne podatke o številu žrtev javnosti razkril, "ko bo prišel pravi trenutek za to".

Načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA general Mark Milley je novembra izjavil, da je bilo v Ukrajini od začetka ruske invazije ubitih ali ranjenih več kot 100.000 ruskih vojakov ter da so izgube po vsej verjetnosti podobne na ukrajinski strani.

Da je bilo doslej ubitih in ranjenih okoli 100.000 ukrajinskih vojakov, je ta teden dejala tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. A je Evropska komisija izjavo nato preklicala.

Obe strani v vojni naj bi skušali minimizirati svoje izgube in tako preprečiti padec morale med svojimi vojaki. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je septembra dejal, da je bilo v bojih v Ukrajini ubitih 5937 ruskih vojakov.

Podoljak je medtem po poročanju britanskega BBC dejal, da je bilo na ruski strani ubitih že do 100.000 ruskih vojakov, od 100.000 do 150.000 pa naj bi bilo ranjenih, pogrešanih ali nezmožnih vrniti se na bojišče.

Zelenski: Ukrajina bo omejila delovanje verskih organizacij povezanih z Rusijo

Ukrajina bo omejila delovanje verskih organizacij, ki so povezane z Rusijo, je sporočil Zelenski in ob tem poudaril, da mora Ukrajina svojo neodvisnost braniti tudi na verskem področju, je zapisano na uradni spletni strani ukrajinskega predsednika.

"Svet za nacionalno varnost in obrambo je vladi naročil, naj parlamentu predloži osnutek zakona o prepovedi dejavnosti verskih organizacij v Ukrajini, ki so povezane s centri vpliva v Rusiji," je dejal Zelenski.

Hkrati je opozoril, da morajo vsi organi, pristojni za zagotavljanje nacionalne varnosti, okrepiti prizadevanja za odkrivanje in preprečevanje ruskih subverzivnih dejavnosti v verskem okolju Ukrajine. "Ukrajina mora braniti svojo neodvisnost tudi na verskem področju. Nikomur ne bomo dovolili, da bi v ukrajinski duši ustvaril imperij," je še dodal.

Ukrajinska obveščevalna služba SBU je nato sporočila, da je danes, v okviru ukrepov Kijeva proti sabotažnim dejavnostim ruskih tajnih služb, preiskala več kot pol ducata samostanov in cerkva Ukrajinske pravoslavne cerkve Moskovskega patriarhata.

Preiskave so ob pomoči policije in nacionalne garde izvedli v zahodnih ukrajinskih regijah Žitomir, Rivne in Zakarpatje. SBU je sicer že pretekli teden izvedla več racij v samostanih, med drugim v zgodovinskem pravoslavnem samostanu Kijevsko-Pečerska lavra, zaradi suma, da v njem delujejo ruski agenti.

Že leta 2018 sta se dve ukrajinski pravoslavni cerkvi odcepili od Moskve ter se združili v Ukrajinsko pravoslavno cerkev. Maja letos je ukrajinska cerkev pretrgala vezi z Rusko pravoslavno cerkvijo ter razglasila popolno samostojnost in neodvisnost od Moskve, saj se ne strinja s stališčem moskovskega patriarha Kirila glede vojne v Ukrajini.

Patriarh Kiril podpira ruskega predsednika Vladimirja Putina in je med drugim oktobra izjavil, da je njegovo vladavino določil Bog. Večkrat je tudi zagreto zagovarjal rusko invazijo na Ukrajino.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta