V Zagrebu v nedeljo kar enajst obvestil o bombah, elektronska pošta je bila poslana z ruske domene

STA, Va
13.06.2022 13:25

Vsa obvestila so bila k sreči lažna. Bi v ozadju lahko bila hibridna oblika vojskovanja ali so motivi banalni?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Zagrebška policija je v nedeljo prejela kar enajst obvestil o bombah v različnih trgovskih središčih. Vse grožnje so se izkazale za lažne, prišle pa so iz Rusije.

Policija vsako prejeto informacijo ali obvestilo o možnih eksplozivnih napravah jemlje skrajno resno in s previdnostjo ter jih takoj preveri na terenu, in tako je bilo tudi v tem primeru, so sporočili z zagrebške policijske uprave.

Obvestila o podtaknjenih bombah so okoli 6. ure zjutraj prišla na enajst elektronskih naslovov različnih trgovskih središč v Zagrebu in v zagrebški županiji. Avtor sporočil, ki si je nadel ime Stegosaurus Stegosaurus, jih je poslal z ruske domene yandex.ru.

Zagrebški župan Tomislav Tomašević se je v nedeljo odzval, da od policije pričakuje, da bo našla storilce, saj gre za kaznivo dejanje. Opozoril je tudi, da je do groženj po obvestilih v trgovskih središčih Arena in Avenue Mall prišlo že tretjič v zadnjem času.

Motivov za takšna dejanja je po mnenju strokovnjaka za nacionalno varnost Tonćija Prodana veliko. Grožnje so lahko povezane z aktualnimi političnimi razmerami, zanje pa lahko obstajajo tudi preprostejši razlogi. "Takšna obvestila lahko organizirajo tudi podjetja, ki sodelujejo z Rusi ali Ukrajinci, a najpogosteje gre za motive banalne narave, kot so nezadovoljni zaposleni, člani družine ali konkurenca," je za Jutarnji list pojasnil Prodan.

"Širjenje dezinformacij in zlonamernih informacij je lahko tudi del hibridne oblike vojskovanja, ko se v javnost posredujejo neresnične novice, da bi neka skupina zadovoljila svoje interese, najpogosteje politične. Kdor ima informacije, vlada svetu," je dejal. Pa tudi to, da je, kadar grožnja prispe prek elektronske pošte, težko najti storilca.

Drugi strokovnjak za varnost, ki ni želel biti imenovan, pa je za Jutarnji list povedal, da bi bile grožnje lahko povezane s hibridnim vojskovanjem, da "se destabilizira in oslabi država in vnese nemir med državljane". "Mogoče pa je tudi, da gre za dejanje duševno morene osebe, ki uživa v takšnih stvareh."

Grožnje z lažnimi bombami so v minulem mesecu postale stalnica tako na Hrvaškem kot v Srbiji in Bosni in Hercegovini. Najpogostejše tarče v Srbiji so bile doslej šole in turistične zanimivosti v Beogradu, v BiH pa šole in sodišča v Sarajevu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta