Več kot 70 mrtvih: Med ceremonijo ob obletnici smrti iranskega generala odjeknile eksplozije

STA, M.R.
03.01.2024 14:18

V Iranu sta v bližini grobnice ubitega generala Kasema Sulejmanija med ceremonijo ob obletnici njegove smrti odjeknili dve močni eksploziji. Umrlo je najmanj 73 ljudi, na desetine je še ranjenih, poročajo mediji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hči ubitega Kasema Sulejmanija ob njegovem portretu
REUTERS

V mestu Kerman na jugovzhodu Irana sta danes v množici, ki se je zbrala ob obletnici uboja generala iranske revolucionarne garde (IRGC) Kasema Sulejmanija, odjeknili dve eksploziji, je poročala iranska državna radiotelevizija (IRIB). Ubitih je bilo najmanj 73 ljudi, še okoli 170 je ranjenih. Po navedbah oblasti je šlo za teroristični napad.

Eksploziji sta po poročanju IRIB v kratkem časovnem zamiku odjeknili v bližini Sulejmanijevega groba v mošeji Saheb al Zaman v Kermanu, kjer se je ob četrti obletnici smrti generala IRGC zbralo večje število ljudi. Namestnik guvernerja province Kerman Rahman Džalali je za IRIB povedal, da je šlo za teroristični napad.

Generala Sulejmanija so 3. januarja 2020 v iraški prestolnici Bagdad z brezpilotnim letalnikom ubile ameriške sile. V napadu, ki ga je ukazal takratni ameriški predsednik Donald Trump, je umrl tudi namestnik poveljnika proiranske milice v Iraku z imenom Sile za mobilizacijo ljudstva (PMF) Abu Mahdi al Muhandis.

Solejmani je vodil iranske sile, ki so delovale zunaj meja islamske republike. Med drugim so pripadniki njegove skupine al Kuds delovali v Siriji, kjer Teheran podpira predsednika Bašarja al Asada, in v Iraku po ameriški invaziji leta 2003. Solejmani je deloval tudi kot posebni svetovalec Asada za boj proti skrajni Islamski državi (IS).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta