(VIDEO) BBC obiskal Slovenijo in jo zaradi tega predstavil kot zgled tujini

A.L.
12.12.2019 12:33

Prispevek se začne s posnetkom ljubljanskega odlagališča izpred dvajsetih let, na katerem je kup smeti. Za primerjavo isto območje pokažejo tudi danes, ko se tam razprostirajo travniki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ta fotografija je nastala 31. avgusta 2005 v Ljubljani. Kot je zapisal naš fotoreporter, gre za gradnjo novega golf igrišča na Barju v neposredni bližini deponije.
Robert Balen

Britanski BBC je ta teden predvajal prispevek o predelavi odpadkov v Ljubljani in slovensko prestolnico postavil za velik zgled drugim državam sveta. V prispevku, ki so ga naslovili kot "Ljubljana in njena vojna z odpadki", so poročali, da v prestolnici zaradi vrhunske tehnologije reciklirajo kar 70 odstotkov odpadkov. Prispevek se začne z ljubljanskim odlagališčem izpred dvajsetih let, na katerem je kup smeti. Za primerjavo isto območje pokažejo tudi danes, ko se tam razprostirajo travniki. Ob tem BBC-jev novinar pove, da se je v zadnjih letih količina odpadkov, ki jih pošiljamo na smetišča, v Sloveniji občutno zmanjšala.
{embed_youtube}https://youtu.be/83uX7uJ30_4{/embed_youtube}
Največ naj bi k temu spodbudnemu podatku doprinesla Ljubljana, kjer 70 odstotkov odpadkov reciklirajo. Izgovorov nimajo niti prebivalci središča mesta, kjer ločujejo v podzemnih zbiralnikih odpadkov, pokaže BBC. Dobre rezultate britanski novinar pripiše predvsem vrhunski tehnologiji, s katero Ljubljanski regijski center za ravnanje z odpadki (RCERO Ljubljana) predeluje odpadke. Ob obisku so mu pojasnili, da organske odpadke pretvorijo v kompost, odpadke pa pretvorijo tudi v gorivo. To pomeni, da na smetišču konča manj kot pet odstotkov odpadkov, ki jih ni mogoče znova uporabiti kot energente ali surovine. Kot poroča BBC je tudi teh pet odstotkov brez škodljivih vplivov na okolje.
Pri tem ne gre pozabiti, da Ljubljana s 70 odstotnim recikliranjem že več let zaseda prvo mesto med glavnimi mesti članic Evropske unije, hkrati je tudi prva evropska prestolnica na poti do družbe Zero Waste - družbe brez odpadkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta