(VIDEO) Britanski poslanci na ustanovnem zasedanju evropski himni obrnili hrbet

DR
02.07.2019 12:02

Tako kot pred petimi leti ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslanci stranke Brexit
Epa

Evropski parlament je danes v Strasbourgu začel ustanovno zasedanje, ki pa ga je takoj po uvodni slovesnosti in odprtju kandidacijskih postopkov za vodstvene položaje tudi prekinil. Evropski poslanci namreč pred volitvami predsednika, ki naj bi bile v sredo, še čakajo na dogovor voditeljev EU o imenovanjih na najvišje položaje v uniji.
Ustanovno zasedanje, ki se je začelo z evropsko himno Odo radosti, je odprl dosedanji predsednik Evropskega parlamenta Antoni Tajani (EPP), ki bo parlament vodil do izvolitve novega predsednika.
{twitter}https://twitter.com/evolvepolitics/status/1145996246911508480{/twitter}
Za incident so sicer nemudoma poskrbeli poslanci britanske evroskeptične stranke Brexit, ki jo je letos januarja ustanovil kontroverzni Nigel Farage, saj so evropski himni obrnili hrbet. Spomnimo, stranka Brexit je na evropskih volitvah v Veliki Britaniji zmagala, osvojila je kar 29 mandatov.
{embed_youtube}https://youtu.be/j1OGW19fjpU{/embed_youtube}
Do podobnega incidenta je sicer prišlo že pred petimi leti. Tudi tedaj na ustanovnem zasedanju EP več evroskeptičnih poslancev med igranjem evropske himne Oda radosti ni vstalo oziroma so vstali in pokazali hrbet evropski zastavi. Dejanje evroskeptikov je takrat razjezilo številne evropske poslance. Eden od njih, Francoz Philippe Juvin iz vrst Evropske ljudske stranke, je dejanje "sto let po kolektivnem samomoru prve svetovne vojne" označil za "debilno".
{twitter}https://twitter.com/Franc_Bogovic/status/1145972456517242880{/twitter}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta