(VIDEO in FOTO) Turčijo in Sirijo stresel najmočnejši potres od uničujočega pred 14 dnevi: Tla so se nam izmaknila ...

Tuje agencije, STA, Va
20.02.2023 18:56

Potres z epicentrom v turški provinci Hatay je imel magnitudo 6,4 po Richterju, sledil je še eden s 5,8. Najmanj trije mrtvi in več kot 200 poškodovanih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Jugovzhod Turčije blizu meje s Sirijo je v ponedeljek zvečer stresel nov močan potres. Epicenter je bil v turški provinci Hatay, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gre za najhujši potres po uničujočem potresu z magnitudo 7,8 na istem območju, ki je pred štirinajstimi dnevi v Turčiji zahteval več kot 41.000 življenj, je sporočila turška agencija za naravne nesreče Afad.

Ljudje so spet zbežali na ulice.
Reuters
Reuters

Epicenter novega potresa je bil po navedbah Afada v kraju Defne, tla pa je stresel ob 20.04 po lokalnem oziroma ob 17.04 po srednjeevropskem času. Kot poroča AFP, so ga čutili prebivalci v Antakyi in Adani, ki ležita približno 200 kilometrov severno od epicentra.

Reuters
Reuters

Bolnišnica v Iskenderunu na severu Hataya je deloma porušena, evakuirali so bolnike, bojijo se, da so nekateri še ujeti pod ruševinami. 

Reuters

"Bilo je strašno, v Hatayu ne bo ostalo veliko nedotaknjenih zgradb," se je oglasila ena od prič. Po prvem tresenju se je zatreslo še enkrat, takrat z magnitudo 5,8 

Reuters

"Tla so se nam izmaknila. Neverjetno smo se tresli. To ni bil le naknadni potres," se je za CNN javila poročevalka iz Turčije.  

Po podatkih Afada je bilo sicer od potresa pred dvema tednoma na območju med Turčijo in Sirijo zabeleženih več kot 6000 popotresnih sunkov.

Na severozahodu Sirije poškodovanih več kot 40 ljudi

V Siriji je bilo v nocojšnjem potresu poškodovanih najmanj 42 ljudi, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. 

Po potresu z magnitudo 6,4, ki je stresel provinco Hatay in severozahod Sirije, so ljudje skakali s streh in balkonov hiš, ko so poskušali priti na varno, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji. Dodal je, da so bili poškodovani ljudje v sirskih mestih Salkin, Harem, Idlib, Khirbet al Juz in na podeželskih območjih blizu Alepa žrtve padajočih opek in ruševin, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Reuters

Padanje delov stavb, ki so bile uničene ali poškodovane v potresu, ki je jugovzhod Turčije in severozahod Sirije stresel pred dvema tednoma in v obeh državah terjal preko 47.000 življenj, so zabeležili tudi v Alepu in v Hami v osrednji Siriji, kjer je bilo prav tako poškodovanih več ljudi.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta