Rdeče morje: Raketa zadela ameriško tovorno ladjo

STA, M.R.
15.01.2024 19:28

Ameriško tovorno ladjo je ob obali Jemna z območja, ki ga nadzirajo uporniški hutiji, danes zadela raketa, je sporočila ameriška vojska. O poškodovanih in večji škodi ne poročajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hutiji naj bi izstrelili protiladijsko balistično raketo, ki je zadela ameriško tovorno ladjo. Na fotografiji, ki so jo poslali jemenski uporniki, so vaje hutijske vojske.
EPA

Do incidenta je prišlo le dan po tistem, ko so hutijski uporniki na ameriški rušilec v Rdečem morju izstrelili vodeno raketo, ki jo je ameriška vojska sestrelila.

Osrednje poveljstvo ameriške vojske (Centcom) je na družbenem omrežju X danes zapisalo, da so hutijski uporniki izstrelili protiladijsko balistično raketo z območja Jemna, ki je pod njihovim nadzorom, in zadeli tovorno ladjo M/V Gibraltar Eagle.

Ladja, ki pluje pod zastavo Marshallovih otokov, je v lasti in upravljanju ZDA. O poškodovanih in večji gmotni škodi ne poročajo, ladja pa nadaljuje svojo pot, so dodali pri Centcomu.

Britanska agencija za pomorsko varnost (UKMTO) je medtem na svoji spletni strani objavila, da je ladjo zadela raketa iz zraka, drugih podrobnosti pa ni navedla. Do incidenta naj bi prišlo v bližini jemenskega pristanišča Aden.

Pri britanski družbi za pomorska tveganja Ambrey pa so sporočili, da ladja ni povezana z Izraelom, pri čemer so ocenili, da je bil napad usmerjen v interese ZDA kot odgovor na ameriške vojaške napade na položaje hutijev v Jemnu, ki jih podpira Iran.

Hutiji v znak podpore Palestincem v Gazi, kjer Izrael že več kot tri mesece izvaja silovito ofenzivo proti gibanju Hamas, napadajo tovorne ladje v Rdečem morju. ZDA in Velika Britanija sta v odgovor na te napade v petek in soboto izvedli napade na položaje hutijev v Jemnu.

Ameriška vojska je v nedeljo sestrelila vodeno raketo, ki je bila z območja pod nadzorom hutijev v Jemnu izstreljena proti ameriškemu rušilcu v Rdečem morju. To naj bi bil ob vrsti napadov z raketami in droni na ladje na tej pomembni pomorski poti prvi usmerjeni napad na ameriško vojaško ladjo.

Iran poziva ZDA in Veliko Britanijo, naj ustavita vojno proti Jemnu

Iran je danes pozval ZDA in Veliko Britanijo, naj prenehata z vojno proti Jemnu, potem ko sta zahodni zaveznici v zadnjem času izvedli več zračnih napadov na položaje jemenskih hutijev. Ti so napade ameriških in britanskih sil izzvali z napadi na trgovske ladje v Rdečem morju.

"Ameriko in Veliko Britanijo opozarjamo, naj takoj prenehata z vojno proti Jemnu," je dejal iranski zunanji minister Hosein Amir Abdolahian na novinarski konferenci v iranski prestolnici, kjer je gostil indijskega kolega Subrahmanjama Jaishankarja.

Ob tem je zunanji minister islamske republike pozval ZDA in Izrael, naj ustavita vojno v Gazi. Dodal je, da bodo hutiji še naprej blokirali izraelske ladje ali druge ladje, namenjene v izraelska pristanišča, dokler se bo konflikt med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas nadaljeval.

Jemenski uporniki so namreč nedavno začeli napadati ladje v Rdečem morju in tako prisilili številna podjetja, da so mednarodni trgovski promet preusmerila po daljši poti okrog Afrike. Hutiji naj bi napade izvajali iz solidarnosti s Palestinci v Gazi, ki se že več kot 100 dni soočajo z intenzivnim obstreljevanjem izraelskih sil.

Iran je britansko-ameriške napade na Jemen že prej označil kot arbitrarne ukrepe v nasprotju z mednarodnim pravom, obsodila jih je tudi Rusija. Teheran ob tem podpira hutijske upornike, ki od leta 2014 nadzorujejo velik del ozemlja Jemna, vključno s prestolnico Sana.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je sicer vztrajal, da so oborožene skupine, kot so hutiji, kljub iranski podpori neodvisne v svojih mnenjih, odločitvah in dejanjih. V Washingtonu in Londonu pa obtožujejo Iran, da neposredno omogoča napade na civilne trgovske ladje in dodatno krepi nestabilnost v regiji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta