(VIDEO) Posnetki so mnoge spomnili na neke druge čase: Izrael naj bi v Gazi pridržal in zlorabil več deset civilistov

Va, STA
08.12.2023 16:18

Izraelska vojska je na severu Gaze pridržala in zlorabila več deset palestinskih civilistov, je v četrtek sporočil Evro-sredozemski monitor za človekove pravice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Monitor za človekove pravice s sedežem v Ženevi je prejel poročila, da so izraelske sile naključno in samovoljno pridržale razseljene osebe, vključno z zdravniki, akademiki, novinarji in starejšimi moškimi v dveh šolah v mestu Bejt Lahia, ki sta povezani z Agencijo ZN za palestinske begunce (UNRWA).

Prav tako je prejel poročila, da so izraelske sile streljale in ubile več razseljenih oseb, po navedbah prič pa naj bi vojska tudi namerno zažgala nekaj hiš v mestu Bejt Lahia. Na posnetkih iz Gaze, ki so zaokrožili po družbenih medijih, je videti množična pridržanja moških, ki so se bili primorani sleči do spodnjega perila in z zavezanimi očmi poklekniti na cesti. Prizori so mnoge spomnili kar na nacistično Nemčijo. 

Med pridržanimi je po navedbah medijskega portala Al Arabi Al Džadid tudi eden od njihovih novinarjev in več članov njegove družine. Izraelska vojska naj bi jih prisilila, da se slečejo, jih preiskala, potem pa odpeljala neznano kam. Portal dodaja, da novinarja in njegovo družino še vedno pogrešajo.

Natančne okoliščine pridržanj in zlorab za zdaj še niso znane, vendar so identiteto nekaterih pridržanih za CNN potrdili njihovi sodelavci ali družinski člani. Vsaj določeni od pridržanih so civilisti, ki niso znani kot pripadniki militantnih skupin, piše ameriški CNN.

O aretacijah so poročali tudi izraelski mediji, ki trdijo, da gre za predajo pripadnikov skrajnega palestinskega gibanja Hamas. Tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari je dejal, da vsakega, ki je povezan s Hamasom, aretirajo in zaslišijo: "Preiskujemo in preverjamo, kdo je povezan s Hamasom in kdo ne." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta