(VIDEO) Pretresljivi posnetek iz Afganistana: Med branjem poročil nad voditeljem stojita talibana z orožjem

Asja Lednik
01.09.2021 15:31
Medtem ko cel svet spremlja dogajanje v Afganistanu, od tam vsakodnevno prihajajo pretresljivi posnetki. Čeprav talibani obljubljajo, da tokrat v svojem vladanju ne bodo tako skrajni kot nekoč, je vse več dokazov, ki kažejo nasprotno. V Kabulu v medijih brez dela ostalo na stotine novinark
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Na spletu se je pojavil posnetek z afganistanske televizije, na katerem voditelj bere novice, pri tem pa ga z orožjem v roki zbrano spremljata pripadnika talibanov. 

Posnetek je na Twitterju objavila novinarka BBC-ja in zapisala: "Tako je videti politična debata na afganistanski televiziji. Talibanski vojaki bdijo nas voditeljem poročil, ki razlaga o padcu vlade afganistanskega predsednika Ašrafa Ganija in dodaja, da se Afganistancem ni treba ničesar bati."

Dela manj kot 100 od 700 novinark

Novinarke v Afganistanu pod prisilo novih talibanskih oblasti odpuščajo in jim naročajo, naj ostanejo v svojih domovih. To se dogaja navkljub  obljubam talibanov, da jim bodo dovolili opravljati poklic in da bodo spoštovali svobodo medijev. 

Mednarodna organizacija Novinarji brez meja (Reporters Sans Frontières - RSF) je sporočila, da naj bi v Kabulu lahko v medijih še naprej delalo manj kot sto žensk, pred 15. avgustom, ko so oblast prevzeli talibani, pa jih je bilo v medijih zaposlenih 700. 

V Kabulu je bilo namreč lani v 108 medijih zaposlenih 4940 ljudi, od tega 1080 žensk, med njimi jih je bilo 700 novinark. RSF poroča, da je od 510 žensk, ki so delale v osmih največjih zasebnih medijskih podjetjih, ostalo le še 76 žensk, od tega jih je 39 novinark. Podobno pa je tudi v drugih provincah, kjer so skoraj vsa privatna medijska podjetja prenehala z delovanjem. 

"Le peščica teh novinark lahko nekako dela od doma, vendar pa to ni nič v primerjavi z lansko raziskavo RSF in CPAWJ (Centra za zaščito afganistanskih novinark, op. p.), po kateri je bilo v treh provincah (Kabul, Herat in Balh) na vzhodu, zahodu ter severu države zaposlenih več kot 1700 žensk," so zapisali v RSF. 

Tiskovni predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid (v sredini)
EPA

Generalni sekretar te organizacije Christophe Deloire je dejal, da je treba novinarkam zagotoviti, da bodo kar se da hitro spet lahko delale, brez da bi jih nadlegovali. Hkrati je pozval talibansko vodstvo, naj novinarkam nemudoma zagotovi svobodo in varnost. 

Le nekaj dni po zavzetju afganistanske prestolnice so talibani voditeljicama RTV Afganistan Hadidži Amin in Šabnami Davran prepovedali delati na televizijski postaji. Aminovo je na televiziji zamenjal talibanski uradnik.

Z RSF so za britanski časnik The Guardian še sporočili, da gre za katastrofalen položaj afganistanskih novinark, zato se trudijo, da bi jih spravili iz države. Hkrati dodajajo, da pri tem še niso obupali in da glede obljube, ki jo je dal talibanski tiskovni predstavnik Zabinhulah Mudžahid, da se bodo ženske lahko v nekaj dneh vrnile na delo, ni bilo še nobenega premika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta