(VIDEO) Ruska vojska v Ukrajini uporabila kasetno strelivo, umrla naj bi dva otroka

M.R.
26.07.2023 12:51

Iz Ukrajine poročajo, da so ruske sile v mestu Kostjantinovka uporabile kasetno strelivo, pri tem pa naj bi umrli trije civilisti, med njimi dva otroka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Deaktivirana ruska kasetna raketa, ki naj bi jo ruske sile uporabile že lansko leto.
Reuters

"V ponedeljek se je zgodila še ena tragedija. Kasetno strelivo smerch MLRS je eksplodiralo nad vodni predelom. Umrli so 11-letna deklica, 10-letni deček in 28-letni moški. Ranjenih je še šest oseb," je v intervjuju za ukrajinsko televizijo povedal vodja vojaške uprave v regiji Doneck Pavlo Pirilenko.

"Mati umrlega dečka je v huje ranjena in so jo evakuirali v sosednjo pokrajino. Sovražnik uporablja kasetno strelivo proti civilistom. Starše z otroki pozivam k evakuaciji," je dodal. 

Kasetno strelivo v zraku razpade na več manjših "bombic" in pokrije večje področje. Uporabiti ga je mogoče v obliki letalske bombe, topniške granate ali bojne glave manevrirne rakete. Ko bombe priletijo na tla, se detonirajo in obstaja velika verjetnost, da bodo vsi, ki so na zadetem območju umrli ali pa bodo težje ranjeni. 

Pri tem pa številne bombe ne eksplodirajo in predstavljajo resno nevarnost za civiliste. Mednarodni odbor Rdečega križa opozarja, da kar 40 odstotkov teh "bombic" ne eksplodira takoj. Skupine za človekove pravice trdijo, da uporaba kasetnih bombo v naseljenih območij predstavlja kršitev mednarodnega človekoljubnega prava, saj povzročajo neselektivno škodo. 

Sicer pa je pred dnevi kasetno strelivo, ki ga je sicer prepovedalo že več kot sto držav po svetu, uporabila tudi Ukrajina proti ruskim silam. Kijev je strelivo dobil od ZDA, na spletu pa se je razširil posnetek uporabe te uporabe. Kijev trdi, da so prve v Ukrajini kasetno strelivo uporabile prav ruske sile.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta