(VIDEO) Ruska vojska z dronom uničila ameriški tank M1 abrams

M.R.
27.02.2024 14:05

Na spletu se je pojavil posnetek, ki prikazuje uničen ameriški tank M1 abrams na bojišču na vzhodu Ukrajine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ameriški tanki M1A1 abrams
Reuters

Ukrajinska vojska je na bojišču izgubila prvi tank M1 abrams, ki ga je dobila od ZDA. V ponedeljek se je po spletu razširil posnetek, ki naj bi ga posnel ruski dron, prikazuje pa, kako drugi dron na vzhodu Ukrajine lovi enega izmed tankov. Kasneje se taisti tank znajde v plamenih, zagorel pa naj bi ob eksploziji drona, poroča Forbes. 

Ukrajinska 47. mehanizirana brigada ima 31 tovrstnih tankov ameriške izdelave, prve posnetke teh tankov z bojišča v Ukrajini pa je ukrajinsko obrambno ministrstvo objavilo pretekli petek. Posnetki so prikazovali, kako so ti tanki na cestah pri Avdijivki napadali ruske položaje. 

Ruski dron je tank zadel v zgornji del, kjer je oklep najšibkejši. Prav vojna v Ukrajini je pokazala, kako smrtonosni so lahko droni za težka oklepna vozila, kot so tanki. Na bojiščih je namreč klonil po vsaj en primerek vseh vrst tankov, ki jih je Zahod poslal Ukrajini. 

ZDA so tanke Ukrajini izročile že lansko jesen. Pred tem so se na tankih v tujini usposabljali ukrajinski tankisti. Ukrajina sicer ni dobila najmodernejše različice teh tankov, temveč različico, ki je bila izdelana v prvih letih tega tisočletja. 

Edina izjema med tanki, ki ima okrepljen oklep na vrhu, je švedski Strv 122. Pa kljub temu tudi ta vrsta tanka ni odporna na sovražnikov ogenj. Švedska jih je Ukrajini izročila deset, najmanj enega so ukrajinski vojaki že izgubili, še več pa so jih morali zapustiti. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta