Videti je, da bo Van der Bellnu dovolj en krog

Avstrijci so dosedanjemu predsedniku namenili krepko čez 50 odstotkov glasov, najbližji izzivalec, jih je zbral komaj 19 odstokov, drugih pet manj kot deset.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alexander Van der Bellen bo najverjetneje avstrijski predsednik še naslednjih šest let. 
EPA

Dosedanjemu avstrijskemu predsedniku Alexandru Van der Bellnu se obeta zmaga na predsedniških volitvah že v prvem krogu. Tako vsaj mu s precejšnjo zanesljivostjo napovedujejo izidi vzporednih volitev avstrijske javne televizije ORF in instituta SORA.

REUTERS

Van der Bellen naj bi namreč po teh izidih kot neodvisni kandidat dobil danes na predsedniških volitvah dokaj udobnih 55,4 odstotkov glasov 6,4 milijona avstrijskih volilnih upravičencev. Volilna udeležba naj bi bila 66,1 odstotna. Pri tem navajajo, da je statistična napaka zgolj plus ali minus dve odstotni točki. Na drugo mesto se je pričakovano uvrstil kandidat skrajno desničarskih svobodnjakov Walter Rosenkranz in sicer z nekaj več podpore, kot so so mu jo napovedovale dosedanje ankete. Torej ne zgolj petnajst odstotkov, dobil naj bi jih 18,8 odstotka. Tretji je vendarle levičarski populisti Dominik Wlazny iz satirične Stranke piva z 8,2 odstotka. Četrti je odvetnik Tassilo Wallentin z 7,8 odstotka glasov, sledi kolumnist Gerald Grosz s 6,1 odstotka. Na zadnjih mestih pa sta - tudi napovedano - pristala vodja proticepilne stranke MFG Michael Brunner s 2,3 odstotka in podjetnik Heinrich Staudinger z 1,6 odstotka glasov. Vrstni red po drugem mestu se bo nocoj še gotovo spreminjal, toda dejstvo, da je bil Van der Bellen izvoljen za drugi šestletni mandat v Hofburg, ne bi smelo biti ogroženo.

REUTERS
REUTERS

Jutri sicer v Avstriji začnejo šteti še glasove po pošti, ki jih je slab milijon. Pred šestimi leti so glasovi po pošti koristili prav Van der Bellnu, ki je razliko do takratnega tekmeca, prav tako svobodnjaka Norberta Hoferja, povišal še za dve odstotni točki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta