Vojna na Bližnjem vzhodu: Obletnica v znamenju novih napadov

J.K.
07.10.2024 17:42

Izrael je sporočil, da so njegove sile ubile več kot 400 borcev Hezbolaha, odkar so prejšnji teden začeli kopensko ofenzivo v južnem Libanonu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izrael še naprej napada Libanon.
EPA

Noč pred obletnico začetka vojne med Izraelom in Palestino je v Gazi minila v luči novih napadov. Izraelska letala hkrati nadaljujejo silovito obstreljevanje Bejruta. Palestinski Hamas in libanonski Hezbolah sta medtem sprožila rakete proti Izraelu. Izraelska vojska je danes napadla bolnišnično poslopje v osrednji Gazi, za katero trdi, da so jo uporabljali pripadniki Hamasa.

Islamistično gibanje, ki je pred enim letom napadlo jug Izraela, je medtem sprožilo več raket, s katerimi so po lastnih navedbah ciljali mejna prehoda, ki ju zasedajo izraelske sile, in naselje blizu meje z Gazo. Izraelska vojska je sporočila, da je zračna obramba tri izstrelke sestrelila, četrti pa naj bi padel na nenaseljeno območje. Izrael je v odgovor sprožil nove napade na Gazo. Nemiren je bil tudi konec minulega vikenda. Izraelska vojska je v Gazi napadla mošejo in šolo, ki trenutno služi kot zavetišče za begunce. Ubitih je bilo najmanj 24 ljudi, okoli 90 jih je ranjenih. Samo v napadu na mošejo je bilo po navedbah tiskovnega predstavnika agencije za civilno obrambo Gaze ubitih 21 ljudi, več deset pa jih je bilo ranjenih. Izraelska vojska je v zadnjih urah okrepila tudi napade na severu območja Gaze, še posebej v Džabaliji.

Ruševine v Gazi 
Reuters

Nemirni dnevi so tudi za prebivalci libanonske prestolnice Bejrut, kjer Izrael nadaljuje napade iz zraka. Po navedbah lokalnih zdravstvenih oblasti je bilo danes v več eksplozijah ubitih najmanj 12 ljudi. Ob naraščajočem številu žrtev Izrael vztraja, da cilja poslopja gibanja Hezbolah, in se ne zmeni za dejstvo, da pri tem vsak dan umre več deset civilistov. Libanonski Hezbolah je sporočil, da je z raketami ciljal vojaški oporišči na severu Izraela, kot navajajo izraelski mediji, pa so rakete zadele mesti Haifa in Tiberija, pri čemer je bilo ranjenih deset ljudi. Središče Haife je zadelo pet raket, kar predstavlja sploh prvi tak napad na tretje največje izraelsko mesto v zadnjem letu. 

Bejrut je bil tarča silovitih izraelskih napadov tudi v soboto in nedeljo. Južni del mesta je bil v noči na nedeljo tarča več kot dveurnih silovitih izraelskih napadov. Pred tem je v soboto zvečer izraelska vojska pozvala prebivalce, naj zapustijo južna predmestja Bejruta, saj da bo ciljala položaje Hezbolaha. Izrael je tudi sporočil, da so njegove sile ubile več kot 400 borcev Hezbolaha, odkar je Izrael v ponedeljek začel kopensko ofenzivo v južnem Libanonu. Hezbolah je medtem proti ciljem v Izraelu izstrelil okoli 130 raket, je v soboto zvečer še sporočila izraelska vojska. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta