Vučić po drugem množičnem streljanju: Razorožili bomo Srbijo

J.K.
05.05.2023 11:08

Srbski predsednik je napovedal nove ukrepe, med katerimi je tudi okrepitev policijskih sil. V vsaki šoli bo vsaj en policist skrbel za varnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksandar Vučić je napovedal nove, stroge ukrepe. 
Epa

Na še drugo množično streljanje v Srbiji v manj kot 48 urah, ko je 21-letnik v Mladenovcu pobil osem in ranil 14 oseb, je javnost skupaj s predstavniki vlade nagovoril srbski predsednik Aleksandar Vučić​.

Dejal je, da je težko izgovoriti karkoli. "Izražamo sožalje vsem žrtvam, tako otrokom iz osnovne šole Vladislava Ribnikarja kot tistim v Mladenovcu. Združeni smo v bolečini in žalosti. To je napad na našo državo. Srbi smo velika nacija, čeprav živimo v mali državi. Veliki narodi so uspeli najti rešitve po najtežjih tragedijah. Izgubili smo veliko otrok in krasnih ljudi. Po umoru otrok smo bili vsi v stanju šoka, tudi mi, ki moramo biti odgovorni, resni in racionalni. Bili smo kot zombiji, ko smo iskali rešitve in vzroke. Starši otrok so postali zaskrbljeni. Kako naj pomirimo starše, kaj lahko naredimo? V naslednjih šestih mesecih bomo zaposlili 1200 novih policistov, ki bodo varovali šole. Vsaj en policist bo vedno v vsaki šoli. S tem bomo za 99 odstotkov povečali varnost in za 80 odstotkov zmanjšali vrstniško nasilje v šolah, o tem sem prepričan," je povedal. 

(FOTO in VIDEO) Osem mrtvih v še enem strelskem pohodu v Srbiji: Žrtve so bile na pikniku. Kdo je storilec?

Sinočnji strelski pohod je oklical za teroristični napad, za napadalca pa dejal, da ne bo nikoli prišel iz zapora. Glede novih ukrepov je pojasnil, da jih bo to stalo 25 milijonov, a da bodo našli denar. "Vlada bo še danes sprejela nove ukrepe. Vsi, ki imajo legalno orožje, bodo morali skozi revizijo, Srbe bomo razorožili. Vsi, ki imajo nelegalno orožje, imajo mesec dni časa, da ga predajo, sankcije bodo brutalne," je še napovedal srbski predsednik. 

Nadalje je dejal, da je premierki Ani Brnabić predlagal vrnitev smrtne kazni, a da vlada temu nasprotuje, saj bi jih to postavilo ob bok Belorusiji, edini evropski državi, ki ima smrtno kazen. "Ne moremo je sprejeti zaradi tistih pametnih konvencij. Tudi sam sem nekoč bil proti smrtni kazni, danes to obžalujem," je dejal. 

Dotaknil se je tudi medijev in njihovih poročanj. Pozval jih je, naj se držijo uradnih informacij. "Prosim, ne objavljajte lažnih informacij. Prenehajte s tem. Ponoči sem prebral vsaj 500 nepreverjenih informacij. Mi smo tukaj, da se borimo proti morilcem. Pravici bo zadoščeno. Obe pošasti bosta odgovarjali za svoja dejanja. Nihče ne bo pobijal otrok. Morilec iz Mladenovca je imel oblečeno majico Heil Hitler," je dodal. 

Zaradi posledic prvega napada in otrok, ki želijo posnemati napad, so imeli včeraj v Srbiji 25 intervencij in 20 lažnih prijav, je še povedal Vučić. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta