Xi Jinping dobil še tretji mandat na čelu kitajske komunistične partije

STA, M.R.
23.10.2022 09:19

Centralni komite kitajske komunistične partije je 69-letnemu predsedniku države Xiju Jinpingu pričakovano zaupal nov, že tretji mandat na položaju generalnega sekretarja partije. To funkcijo opravlja že od leta 2012.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kitajski predsednik Xi Jinping po izvolitvi.
Reuters

Nov centralni komite je bil imenovan v soboto, ob koncu celotedenskega 20. kongresa partije, ki je potekal v Veliki palači ljudstva v Pekingu, in na katerem je sodelovalo kakih 2300 delegatov.

V centralnem komiteju je okoli 370 delegatov. Njegovo jedro predstavlja 24-članski politbiro, moč pa je nadalje centralizirana v stalnem komiteju znotraj politbiroja, ki šteje sedem članov.

Xi je na novinarski konferenci po sestanku predstavil stalni komite, ki mu sam predseduje. Poleg njega bodo ta organ tvorili še šanghajski partijski šef Li Qiang, sekretar disciplinske komisije Zhao Leji, pekinški partijski šef Cai Qi, direktor partijskega centralnega urada Ding Xuexiang, partijski šef v provinci Guangdong Li Xi in Wang Huning, ki velja za vodilnega ideologa partije.

Brez mesta v stalnem komiteju je tako ostal premier Kitajske Li Keqiang, ki je že pred tem sporočil, da se namerava upokojiti.

V politbiroju prvič po 25 letih ne bo ženske predstavnice, potem ko se je upokojila Sun Chunlan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta