Zakaj so na Irskem še vedno brez izidov evropskih volitev

STA
10.06.2024 11:30

Na Irskem, kjer so evropske volitve potekale v petek, še ni izidov, nadaljevanje štetja glasovnic je predvideno danes dopoldne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Center, kjer na Irskem preštevajo glasove
Reuters

Zaradi zapletenega irskega volilnega sistema lahko traja še nekaj dni, preden bodo objavljeni končni rezultati, poroča bruseljski spletni medij Politico.

Iz Irske bo v novem sklicu Evropskega parlamenta 14 poslancev, eden več kot v sedanjem. Po poročanju irske radiotelevizije RTE velja za zelo verjetno, da bosta v Evropski parlament izvoljena Barry Andrews iz stranke Fianna Fail, ki v Evropskem parlamentu deluje v skupini liberalcev (Renew) ter Regina Doherty iz stranke Fine Gael, ki je del politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP).

Štetje glasovnic z evropskih volitev, ki so ga začeli v nedeljo, bodo po poročanju Politica nadaljevali ob 10. uri po krajevnem času (11. uri po srednjeevropskem).

Na Irskem so sicer v petek vzporedno z evropskimi potekale tudi lokalne volitve, v mestu Limerick pa so volili župana. Petkovo glasovanje bo po poročanju britanskega BBC pokazatelj razpoloženja pred prihodnjimi splošnimi volitvami, predvidenimi najkasneje marca prihodnje leto.

Štetje glasovnic z lokalnih volitev se je začelo v soboto. Glede na začasne izide bosta vladni koalicijski partnerici Fine Gael in Fianna Fail največji stranki v lokalni samoupravi, dobro kaže tudi neodvisnim kandidatom, medtem ko so rezultati glavne opozicijske stranke Sinn Fein pod pričakovanji.

"Očitno to ni bil naš dan," je po objavi prvih izidov dejala vodja Sinn Feina Mary Lou McDonald. Dodala je, da bodo o izidih razmislili, se iz njih česa naučili in se drugače organizirali.

Preštevanje glasov je na Irskem sicer dolgotrajno zaradi zapletenega proporcionalnega volilnega sistema, ki volivcem omogoča, da kandidate razvrstijo po prednostnem vrstnem redu. Glasovnice zato večkrat ročno razvrščajo in preštevajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta