Zaradi bolezni umrl kongresnik, ki je bil Trumpov oster kritik

STA, M.R.
17.10.2019 18:51

V Washingtonu je v 69. letu starosti zaradi težav z zdravjem umrl demokratski kongresnik iz Marylanda Elijah Cummings, ki ga je za življenjsko pot navdihnil ubiti Nobelov nagrajenec za mir Martin Luther King mlajši. Zadnji dve leti je bil znan kot oster kritik ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Elijah Cummings 
Reuters

Elijah Cummings je januarja letos prevzel vodenje kongresnega odbora za vladni nadzor in reforme, ki je eden od ključnih za preiskavo pred ustavno obtožbo predsednika ZDA Donalda Trumpa.
Cummings je Trumpa ostro kritiziral, češ da daje potuho rasistom, pred kratkim pa sta se zapletla v odmeven javen spor okrog revščine in kriminala v revnih predelih Baltimora.
Trump je Cummingsu očital, da od leta 1996, odkar je v kongresu, ni uspel urediti razmer v mestu, ki je v njegovem kongresnem okrožju. Priporočil mu je, naj se raje ukvarja s tem kot pa s preiskavami najboljšega predsednika v zgodovini ZDA. Trump je Baltimore v svojem slogu označil za zmešnjavo, okuženo s podganami.

Bela hiša je ob Cummingsovi smrti obesila zastavo na pol droga
EPA

Vodil odbor, ki ima veliko dela s Trumpom

Preiskava pred ustavno obtožbo za odstavitev Trumpa s položaja se bo nadaljevala, vendar pa morajo demokrati zaradi Cummingsove nenadne smrti najti novega predsednika odbora za nadzor in vladne reforme.
Ta odbor ima s Trumpom veliko dela, saj ne gre le za preiskave pred ustavno obtožbo ampak tudi za njegovo politiko do priseljencev, odnos do migrantov, uporabo zasebne elektronske pošte za uradne vladne posle s strani Trumpovih sorodnikov v Beli hiši, pa tudi prirejanje vprašalnika za štetje prebivalstva s poskusom dodajanja vprašanja o državljanstvu.

Cummings je od januarja vodil kongresni odbor za vladni nadzor in reforme.
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta