Zelenski opozarja, da bo Rusija v prihodnjih mesecih krenila v ofenzivo: Moramo biti pripravljeni!

M.R.
29.03.2024 09:25

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v intervjuju za ameriško televizijo CBS opozoril, da Ukrajina nima potrebnega orožja za obrambo pred novo rusko ofenzivo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Volodimir Zelenski je v zadnjih dneh obiskal vojake v regiji Sumi.
EPA

Volodimir Zelenski namreč pričakuje, da bi Rusi lahko v napad krenili konec maja ali v juniju. "Pred tem pa se moramo pripraviti in stabilizirati položaj. Pomoč potrebujemo zdaj," je poudaril Zelenski in s tem pozval ZDA in druge podpornike k dobavi orožja.

Dodal je, da so za zdaj uspeli zadrževati sovražnika, da pa za novo ofenzivo niso pripravljeni. Pojasnil je, da v Bahmutu in Avdivki niso mogli zadrževati nasprotnika, ki je imel topništvo z dometom, daljšim od 20 kilometrov, ukrajinska artilerija pa ima domet krajši od 20 kilometrov. 

"Ponavadi, ko napadejo z artilerijo in uničijo vasi, skušajo zavzemati položaj. Ne vemo, kaj bo jutri. Zato se moramo pripraviti," je razložil Zelenski. Po njegovih besedah najbolj krvavo potrebujejo rakete za sisteme protizračne obrambe patriot. 

Zelenski: Če Putin zmaga v Ukrajini, se ne bo ustavil

Na vprašanje, ali je mogoče vojno proti Rusiji dobiti, dokler bo na oblasti Vladimir Putin, je odgovoril, da bo to velik izziv. Pri tem je dodal, da bi ukrajinska napredovanja vas po vasi lahko oslabile Putina doma. Če pa izgubijo vojno, se po njegovih besedah Putin ne bo ustavil v Ukrajini.​

"Zanj smo satelit Ruske federacije. V tem trenutku smo mi, potem Kazahstan, nato baltske države, Poljska in Nemčija. Vsaj polovica Nemčije," je povedal Zelenski. Pri tem je opozoril, da želi Putin obnoviti meje nekdanje Sovjetske zveze. "Že jutri bi lahko rakete letele do katerekoli države," je povedal Zelenski in dodal, da bi lahko Putinova vojska prišla v Evropo, ki bi jo nato morali braniti ameriški vojaki, saj so evropske države članice Nata.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta