Srditi spopadi za vas na jugu Ukrajine: V ključnem trenutku je prispela skrivnostna brigada

M.R.
19.03.2024 14:13

Ukrajinski vojaki so vas na jugu države zavzeli med lansko ofenzivo, zdaj pa jo branijo že približno šest mesecev. Končno jim je na pomoč prišla 141. brigada, o kateri pa ni veliko znanega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinska zastava pred uničeno stanovanjsko stavbo v kraju Orihiv.
EPA

Ukrajinska vas Robotine v južni regiji Zaporožje predstavlja najbolj oddaljeno točko, do katere so se ukrajinski vojaki uspeli prebiti med lansko poletno protiofenzivo. Jeseni so se tam vkopali in pripravili na neizbežen protinapad Rusov. Novembra so ruske sile res prispele tja, izčrpane ukrajinske enote, ki so Robotine najprej osvobodile, pa so vas morale zato braniti. 

Skoraj šest mesecev pozneje so ukrajinski vojaki še vedno v vasi, šele pred kratkim pa so dobili pomoč 141. pehotne brigade, ene najnovejših v ukrajinski vojski. O tej brigadi je zelo malo znanega. 

Domnevno naj bi jo ustanovili junija lani takoj po začetku ukrajinske ofenzive. Sestavljalo naj bi jo šest bataljonov, vsak naj bi imel nekaj sto vojakov. Ti naj bi se lansko poletje in jesen samo urili, prvi dokazi, da ta brigada zdaj sodeluje v bojih, pa so se pojavili v soboto, ko je enota objavila posnetek napada na rusko pehoto z FPV dronom. 

Ta brigada je v Robotine prišla v ključnem trenutku, saj je ukrajinski garnizon v uničeni vasi izčrpan in oslabljen. 65. mehanizirana brigada in 82. brigada se namreč že devet mesecev brez prestanka borita proti ruski vojski. Edina tankovska četa 82. mehanizirane brigade se trudi ohraniti svoje britanske tanke Challanger 2. 141. brigada pa tankov sploh nima, saj gre predvsem za pehotno brigado. 

Poškodovane stavbe v bližini vasi Robotine
EPA

Ukrajina bi potrebovala na desetine novih brigad

Pretekli mesec je eden izmed poveljnikov bataljona za ameriški časnik Washington Post povedal, da ukrajinska vojska trenutno še najbolj potrebuje ljudi in da bi 141. brigada vsaj delno ta manko lahko zapolnila. A to je le ena brigada v vojski, ki bi jih potrebovala sto. Ukrajini medtem verjetno primanjkuje na desetine takih brigad. 141. brigada je ena izmed treh lani ustanovljenih pehotnih brigad. Hkrati je Kijev lani začel oblikovati pet podhranjenih mehaniziranih brigad. 

Glede na zapisano bi lahko 141. brigada in ostale nove brigade lahko okrepile ukrajinsko obrambo v nekaj sektorjih, je pa to premalo, da bi zamenjale utrujene brigade, ki so se borile v lanski ofenzivi. Te enote bodo morale ostati na prvi bojni liniji, dokler politiki v Kijevu ne bodo potrdili novega zakona, ki bo omogočal mobilizacijo na stotisoče novih vojakov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta