Ukrajina dobila prvih 4,5 milijarde evrov iz 50-milijardnega svežnja pomoči Evropske unije

STA, M.R:
20.03.2024 13:09

Evropska komisija je danes Ukrajini izplačala prvih 4,5 milijarde evrov iz 50 milijard evrov vrednega svežnja makrofinančne pomoči, je povedala predsednica komisije Ursula von der Leyen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinski predsedenik Volodimir Zelenski, belgijski premier Alexander De Croo in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen 
EPA

Ukrajinski premier Denis Šmihal je obenem komisiji predal ukrajinski reformni načrt, ki bo podlaga za nadaljnja izplačila. "Evropska komisija je Ukrajini ravnokar izplačala prvi obrok v višini 4,5 milijarde evrov v okviru finančnega instrumenta za Ukrajino," je v skupni izjavi za medije pred srečanjem z ukrajinskim premierjem Šmihalom povedala von der Leyen. Dodala je, da bo aprila po izpolnitvi pogojev, h katerim se je zavezal Kijev, komisija izplačala nadaljnjih 1,5 milijarde evrov.

Gre za tako imenovano premostitveno financiranje, ki ga omogoča zakonodaja o finančnem instrumentu za Ukrajino.

Podlaga za nadaljnja izplačila iz 50 milijard evrov vrednega svežnja za obdobje 2024-2027 pa bo izvajanje reformnega načrta, ki ga je danes Šmihal predal predsednici komisije. Načrt, ki po besedah von der Leyen vključuje reforme in naložbe, je namenjen spodbujanju gospodarske rasti Ukrajine, obenem pa jo bo tudi približal uniji.

Ukrajinski premier je pojasnil, da načrt obsega reforme na skoraj 70 področjih, med drugim strukturne reforme javnega sektorja, številne gospodarske reforme, pa tudi reforme, namenjene gospodarski rasti. Pri tem je izpostavil področja energetike, logistike, kmetijstva in kritičnih surovin.

Izrazil je pričakovanje, da bodo članice EU načrt potrdile prihodnji mesec, kar bo omogočilo dokončno uveljavitev finančnega instrumenta.

"Vendar pa Ukrajina nujno potrebuje podporo partnerjev že zdaj, zato je izjemno hvaležna komisiji in predsednici, da je omogočila premostitveno financiranje," je poudaril.

Instrument, ki vključuje 17 milijard evrov posojil in 33 milijard evrov nepovratnih sredstev za Kijev do leta 2027, je sicer del revizije dolgoročnega proračuna EU 2021-2027 (MFF), o kateri so se voditelji držav članic EU dogovorili v začetku februarja. Kmalu je sledil še dogovor med državami članicami in Evropskim parlamentom, kar je omogočilo njegovo izvajanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta