Zelenski poziva k dobavi sistemov protizračne obrambe, hkrati opozarja, da lahko Putin konflikt še stopnjuje

STA, M.R.
11.10.2022 19:08

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes po dveh dneh obsežnih ruskih raketnih napadov voditeljem držav skupine G7 dejal, da ima ruski predsednik Vladimir Putin še vedno prostor za nadaljnjo eskalacijo konflikta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Volodimir Zelenski je voditelje skupine G7 nagovoril prek videokonference.
EPA

V luči tega jih je pozval, naj Ukrajini pomagajo pri financiranju sistema zračne obrambe. "Ruski voditelj, ki je zdaj v zadnji fazi svoje vladavine, ima še vedno prostor za nadaljnjo eskalacijo, ki predstavlja grožnjo vsem, ne le Ukrajini," je v video nagovoru na zasedanju skupine G7 opozoril Volodimir Zelenski.

V luči nedavnih obsežnih ruskih raketnih napadov na številna ukrajinska mesta je voditelje pozval, naj Ukrajini pomagajo pri financiranju sistema zračne obrambe. "Prosim vas, da okrepite prizadevanja za finančno pomoč pri vzpostavitvi zračnega ščita za Ukrajino. Milijoni ljudi vam bodo hvaležni," je dejal in pri tem opozoril, da so ruske sile v ponedeljek na Ukrajino izstrelile več kot 84 raket, v torek pa še 28.

Hkrati je posvaril pred povečano grožnjo iz Belorusije in poudaril, da si Rusija želi v vojno potegniti svojo zaveznico. Mednarodno skupnost je zato pozval, naj na meji med Ukrajino in Belorusijo namesti misijo mednarodnih opazovalcev, ki bi spremljala varnostne razmere.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je sicer v ponedeljek obtožil Ukrajino in njene zaveznice, da pripravljajo napad na ozemlje njegove države. Ob tem je dejal, da bosta Belorusija in Rusija začeli z nameščanjem skupne regionalne skupine oboroženih sil. Novi rusko-beloruski kontingent pa naj bi bil po navedbah beloruskih oblasti izključno obrambna skupina, katere cilj je braniti državne meje.

Po pogovoru z Zelenskim so članice G7 sporočile, da bodo od Putina terjale odgovornost za nedavne raketne napade na ukrajinska mesta. "Najostreje obsojamo te napade in opozarjamo, da vsesplošni napadi na nedolžno civilno prebivalstvo pomenijo vojni zločin," so v izjavi zapisali voditelji držav G7 in hkrati Minsk opozorili, naj preneha omogočati Putinovo invazijo.

Prav tako so obljubili nadaljnjo finančno, humanitarno, vojaško, diplomatsko in pravno podporo ter se zavezali, da bodo trdno stali ob strani Ukrajini, dokler bo to potrebno. Pozdravili pa so tudi pripravljenost Ukrajine za "pravičen mir".

Ta naj bi vključeval spoštovanje ozemeljske celovitosti in suverenosti iz Ustanovne listine ZN ter zagotavljanje sposobnosti Ukrajine, da se v prihodnosti brani sama. Poleg tega bi moral vsak sporazum zagotoviti okrevanje in obnovo Ukrajine, vključno z iskanjem možnosti za to s sredstvi iz Rusije, ter si prizadevati za odgovornost za ruske zločine, storjene med vojno.

Viktor Orban se je v Nemčiji med drugim srečal s kanclerjem Olafom Scholzem.
EPA

Stoltenberg: Putinova zmaga v Ukrajini bi predstavljala grožnjo za vse nas

"Če Putin zmaga, to ne bo samo poraz za Ukrajino, ampak tudi poraz in nevarnost za vse nas. Ker bo svet bolj nevaren, mi pa bomo bolj ranljivi za nadaljnjo rusko agresijo," je pred zasedanjem obrambnih ministrov Nata povedal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Zato bodo članice še naprej nudile podporo Ukrajini, pri čemer morajo okrepiti tudi lastne zaloge orožja. O tem bodo govorili ministri.

Zaveznice morajo zato še naprej nuditi podporo Ukrajini, pri čemer pa se praznijo tudi njihova skladišča z vojaško opremo in orožjem, je dejal Stoltenberg.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg
REUTERS

"Zato zdaj razpravljamo, kako okrepiti proizvodnjo, da bi ponovno napolnili skladišča z opremo in še naprej pomagali Ukrajini," je pojasnil. Na zasedanju ministrov za obrambo v sredo in četrtek pričakuje odločitev o tem, kako uporabiti Natov proces načrtovanja, da bi okrepili proizvodnjo vojaške opreme.

Ministri, med njimi slovenski obrambni minister Marjan Šarec, bodo sicer v sredo z ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovom razpravljali tudi o tem, kakšno pomoč še potrebuje Ukrajina.

"Naše sporočilo je jasno. Nato bo Ukrajini stal ob strani, dokler bo treba. Putin je začel to vojno in jo mora končati z umikom iz Ukrajine," je poudaril Stoltenberg. Dodal je, da mora medtem Lukašenko ustaviti sodelovanje Belorusije v tem "nezakonitem konfliktu".

Povedal je še, da so Putinove grožnje z uporabo jedrskega orožja nevarne in neodgovorne. Poudaril je, da se Rusija zaveda, da v jedrski vojni ne more zmagati nihče. "Rusiji smo jasno sporočili, da bi uporaba jedrskega orožja imela hude posledice," je dodal.

Po njegovih besedah Nato pozorno spremlja ruske jedrske sile, pri čemer niso zaznali sprememb v ruskem ravnanju. Vendar pa ostajajo pozorni.

Napovedal je, da bo zavezništvo prihodnji teden izvedlo tudi že dolgo načrtovano vajo jedrskega odvračanja. Če bi to rutinsko letno vajo zaradi trenutnih okoliščin odpovedali, bi s tem poslali napačno sporočilo, je poudaril. "Natovo odločno in predvidljivo obnašanje ter naša vojaška moč sta najboljši način za preprečitev eskalacije," je povedal.

Odzval se je tudi na raketne napade, ki jih Rusija v teh dneh izvaja v Ukrajini. Po njegovih besedah gre za znak šibkosti Rusije.

Na zasedanju bodo po besedah generalnega sekretarja Nata govorili tudi o zaščiti kritične infrastrukture, potem ko sta bila plinovoda Severni tok 1 in 2 v Baltskem morju tarča sabotaže.

Ob tem je povedal, da je Nato po incidentih na plinovodih že podvojil svojo prisotnost v Baltskem morju. Tam je tako več kot 30 ladij, pa tudi letalske in podmorske zmogljivosti.

Glede morebitnega sklica izrednega vrha voditeljev zavezništva pa je Stoltenberg povedal, da tega zaenkrat ne načrtujejo. "Sklicali ga bomo, ko bo treba," je dejal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta