Ženske krojijo italijansko politiko

Bojan Brezigar Bojan Brezigar
27.02.2023 11:07

Po zmagi Girogie Meloni na parlamentarnih volitvah je zdaj vodenje največje opozicijske stranke, demokratov, prevzela Elly Schlein.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nova vzhajajoča zvezda italijanske levice
Epa

Tudi glavno opozicijsko stranko v Italiji vodi ženska. Ob dokajšnjem presenečenju je bila v nedeljo s 53 odstotki glasov na volitvah Demokratske stranke za sekretarko izvoljena 37-letna Elly Schlein. Premagala je protikandidata, predsednika dežele Emilije-Romagne Stefana Bonaccinija, ki je po prvem krogu glasovanj vodil s 54 odstotki glasov, medtem ko je Schleinova s 37 odstotki pristala na drugem mestu. V prvem krogu so lahko med štirimi kandidati izbirali samo člani stranke, drugi krog pa je bil odprt vsem volivcem, zadostovala je podpis izjave, da soglašajo z načeli Demokratske stranke, in plačilo prispevka dveh evrov. Volilo je približno 1,3 milijona ljudi, kar sicer ne dosega številk primarnih volitev iz prejšnjih časov, ampak vseeno nad pričakovanji; stranka si je za cilj zastavila milijon volivcev,

Na izvolitev Elly Schlein je vplivalo kar nekaj dejavnikov. Številni opazovalci omenjajo, da ji je izvolitev Giorgie Meloni za prvo predsednico italijanske vlade nekako odprla vrata do položaja, ki je bil vedno rezervirano za moške; to je morda podzavestno vplivalo, verjetno pa so se volivci odločali predvsem zaradi vsebinske novosti. Bonaccini je predstavnik strankinega establišmenta, torej, četudi sam ni imel vodilnih funkcij v Rimu, tiste skupine ljudi, ki je v zadnjih letih vodila stranko in jo privedla na najnižjo točko v zgodovini. Še leta 2014 je Demokratska stranka na državni ravni osvojila 43 odstotkov glasov, na lanskih parlamentarnih volitvah ni presegla 20 odstotkov. Od leta 2007, ko je bila ustanovljena, se je na njenem čelu zvrstilo devet sekretarjev. Vodilna mesta so bila z izjemo Mattea Renzija vedno izbira iz vrst establišmenta in stranka je (bila) v prostem padu. Izvolitev Schleinove je odraz volje ljudi, da pride do sprememb.

Dejansko predstavlja izvolitev Elly Schlein vrnitev stranke k njenemu izvoru. Že iz njenega pozdravnega nagovora je razvidna politika, ki je blizu radikalni levici in se oddaljuje od socialdemokratske usmeritve, ki se v zadnjih letih stranki ni obrestovala, ampak jo je z leve prehitevalo populistično Gibanj 5 zvezd. Schleinova je že v nedeljo zvečer, takoj po izvolitvi povedala, da se bo stranka pod njenim vodstvom ukvarjala z najšibkejšimi; vprašanja zaposlovanja, nizkih dohodkov, socialnega varstva, javnega zdravstva, pa tudi okoljskih sprememb so bile glavne teme njenega programa. V svojem nagovoru se sicer ni opredelila do vprašanja Ukrajine, predvsem do pošiljanja orožja. V parlamentu je sicer pred kratkim glasovala za nov sklep o pomoči Ukrajini tudi z orožjem; ta sklep pooblašča vlado, da ukrepa do konca letošnjega leta, zato se kratkoročno Schleinovi s tem ne bo treba ukvarjati.

In kdo je nova sekretarka Demokratske stranke? Elena Ethel Schlein je bila rojena v Švici, ima ameriško, švicarsko in italijansko državljanstvo, hči Melvina Schleina, politologa, ameriškega akademika ukrajinskega judovskega izvora (njeni predniki so se iz takrat avstroogrskega Lvova izselili v ZDA in si priimek iz Schleien spremenili v Schlein), in Marie Paole Viviani, hčere nekdanjega antifašista in nato socialističnega senatorja v italijanskem parlamentu. V mladih letih je kot prostovoljka v ZDA sodelovala v volilni kampanji Baracka Obame, leta 2014 je bila izvoljena za evropsko poslanko, nakar je zaradi nesoglasja z Matteom Renzijem izstopila iz stranke. V Emiliji-Romagni jo je Bonaccini imenoval v svojo deželno vlado, lani je bila izvoljena v parlament, v Demokratsko stranko pa se je ponovno včlanila šele malo pred vložitvijo kandidature za primarne volitve.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta