Znanstveniki menijo, da so ugotovili prvi primer covida-19. Je bil to računovodja ali prodajalec na tržnici?

M.R.
19.11.2021 12:13

Prvi znani primer pacienta s covidom-19 je bil prodajalec na tržnici v kitajskem mestu Wuhan in ne računovodja, za katerega se je zdelo, da ni povezan s tržnico, je pa njegov primer spodbudil ugibanja, da je virus ušel iz laboratorija, kaže nova ameriška raziskava.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Tržnica Huanan v Wuhanu.

Reuters

Izvor virusa SARS-CoV-2, ki je povzročitelj covida-19, še vedno ostaja nejasen in je eden izmed glavnih virov napetosti med Kitajsko in ZDA. Skupna raziskava Kitajske in Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je letos ovrgla teorijo, da je covid-19 nastal v laboratoriju. Ugotovljeno je bilo, da so se ljudje najverjetneje okužili po naravni poti, verjetno med trgovanjem z divjimi živalmi. 

Ekipa strokovnjakov je pod okriljem WHO s kitajskimi znanstveniki štiri tedne preživela v Wuhanu in okolici. V marcu so objavili skupno poročilo, v katerem so zapisali, da se je virus najverjetneje prek druge živali prenesel z netopirja na ljudi in da dodatne raziskave niso potrebne.

Računovodja, za katerega se je menilo, da je bil prvi okuženi s koronavirusom, je povedal, da so se pri njemu prvi simptomi pojavili 16. decembra 2019. To pa je nekaj dni pozneje, kot so sprva verjeli, je vodja ekologije in evolucijske biologije na univerzi v Arizoni Michael Worobey zapisal v četrtek objavljeni študiji v znanstveni reviji Science. Zmedo naj bi povzročile težave z zobmi, ki jih je imel računovodja 8. decembra. 

"Njegovi simptomi so se pojavili po več primerih pri delavcih na tržnici Huanan, zaradi česar je bil tamkajšnji prodajalec morskih sadežev prvi znani primer, z začetkom 11. decembra," piše v študiji. 

Znanstveniki menijo, da se je koronavirus z netopirjev na človeka prenesel prek druge živali. Predvideva se, da bi to lahko bil rakunji pes.

Profimedia

Poleg tega pa članek še navaja, da je večina zgodnjih simptomatskih primerov povezanih s tržnico, še posebej z njenim zahodnim delom, kjer so bile kletke z rakunjimi psi, kar naj bi predstavljalo trden dokaz, da izvor pandemije prihaja s tržnice živih živali. WHO je sicer pretekli mesec izbral člane nove svetovalne skupine za preučevanje izvora pandemij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta