Se lahko okužimo z virusom covida v bazenu, garderobi, čakalni vrsti?

NR
17.10.2021 03:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Ali se lahko okužimo z virusom covida-19 v bazenu?

Ne. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da se virus covida-19 med plavanjem ne prenaša, poroča The Conversation. Po besedah ​​dr. Sylvie Briand, vodje oddelka za globalno pripravljenost na nalezljive bolezni pri WHO, velja naslednje: če plavate v bazenu ali ribniku, se novi koronavirus ne more prenašati po vodi; če pa greste v prenatrpan bazen in ste blizu drugih ljudi, od katerih je okužen eden ali več, se lahko okužite z virusom covida, zato je tudi v bazenih pomembno, da vzdržujete razdaljo in upoštevate varnostne ukrepe.

Ali se lahko okužimo v garderobah?

Da. Na kopališčih je najverjetneje mesto za okužbo z novim koronavirusom prav garderoba, ker se virus širi s kapljicami in aerosoli. Kapljice so večji izdihani delci, ki relativno hitro padajo na tla, medtem ko so aerosoli manjši delci, ki so lahko dalj časa v zraku. Nevarnost za okužbo z virusom covida je v zaprtih prostorih večja kot na prostem, kjer zrak z aerosoli verjetneje odnese veter. Tudi ultravijolično sevanje sonca in višje temperature običajno uničijo virus.

Ali se lahko okužimo v čakalni vrsti?

Da. Ključno tveganje pri tem je, kako blizu ste potencialno okuženi osebi, zato ne stojte blizu drugih v vrsti za nakup vstopnice. Bližje ko ste, večje je tveganje, zlasti ker je različica delta veliko bolj prenosljiva kot nekatere prejšnje. Tudi razdalja in nošenje maske vam lahko pomagata pri zaščiti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta