10 koristnih učinkov hladnega vremena na zdravje, zaradi katerih imamo jesen in zimo še raje

NR
24.01.2021 05:26
Pogosto slišimo, da je tudi mraz koristen za zdravje. Toda kateri so pozitivni učinki, ki jih imajo nizke temperature na telo in um?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Napolni nas z energijo

Bi radi prekipevali od energije? Izpostavljanje nizkim temperaturam, denimo med sprehodom po mrazu, nas napolni z energijo, hkrati pa se polni energije počutimo še ure po vrnitvi na toplo. Ni treba, da se za tak učinek mrazu izpostavljamo dlje. Zadostuje že kratek čas, zato se brž odpravite na sprehod.

Bolje spimo

Ljudje, ki se spopadajo z nespečnostjo, imajo običajno višjo normalno telesno temperaturo. Zato je zanje priporočljivo, da spijo v hladnejših prostorih. Idealna temperatura v spalnici je od 16 do 20 stopinj Celzija. Pri tej temperaturi bodo bolje spali tudi tisti, ki sicer nimajo težav s spanjem.

Mraz spodbuja porabo kalorij

Rjavo maščobno tkivo spodbuja kurjenje kalorij in pomaga vzdrževati telesno temperaturo. Ker spodbuja izgorevanje maščob, pomaga tudi pri hujšanju. Rjavo maščevje se aktivira prav tedaj, ko nas zebe. Odrasli imamo sicer razmeroma malo tega maščobnega tkiva.

Možgani na mrazu bolje delujejo

Raziskave so pokazale, da ljudje pri visokih temperaturah redkeje sprejemajo pomembnejše odločitve. Toplo vreme hitreje izčrpa naše rezerve glukoze, ki jo uporabljamo pri mentalnih procesih. Njeno pomanjkanje slabo vpliva na našo sposobnost sprejemanja odločitev.

Na svežem zraku lažje dihamo

Zima je idealna za izlete v naravo, dolge sprehode in globoko dihanje na čistem zraku. Na tak način se boste skoraj zagotovo znebili tudi kakšnega odvečnega kilograma, ne da bi enkrat samkrat vstopili v telovadnico.

Popolne temperature za tek

Ste se kdaj vprašali, zakaj maratone običajno prirejajo pozno jeseni? Ker je pri nižjih temperaturah zraka lažje in prijetneje teči. Telo se med tekom v vročem in vlažnem vremenu hitreje izčrpa. Raziskave so hkrati pokazale, da v mrazu tečemo hitreje, kar pomeni, da lahko v krajšem času pokurimo več kalorij. Preden se na mrzel zimski dan odpravite teč, seveda nikar ne pozabite na ustrezna oblačila.

Mraz zmanjšuje vnetja in preprečuje okužbe

Vnetje mišic lahko omilimo, če na otečeno in boleče mesto položimo mrzel obkladek. Enak učinek imajo tudi nizke temperature zraka. Mnogi športniki za zdravljenje vnetij in poškodb uporabljajo krioterapijo, v okviru katere se izpostavljajo skrajno nizkim temperaturam. Z gibanjem na prostem si lahko učinkovito okrepimo odpornost. Razlog za to je, da se število celic, ki se borijo proti okužbam, na mrazu poveča.

Bolje se počutimo v svoji koži

Ko je zunaj mrzlo, nam ni treba skrbeti, kako smo videti v kopalkah, s čimer se nam poveča samozavest. Poleg tega v tem letnem času običajno več telovadimo, kar je pogosto posledica sprejetih novoletnih zaobljub.

Bolj cenimo dneve, ki prihajajo

Raziskave so pokazale, da ljudje, ki živijo na področjih, kjer je vedno toplo in sončno, niso bolj srečni kot drugi. Ljudje so namreč najbolje razpoloženi po koncu daljšega obdobja mrzlega in mračnega vremena. Zato se veselite toplih in sončnih dni, ki prihajajo.

V mrazu ni insektov

Nizke temperature so smrtonosne za mnoge insekte, vključno s komarji. To pomeni, da se vam pozimi ni treba otepati teh drobnih nadlog, ki prenašajo tudi številne bolezni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta