30 let po zločinu denarna nagrada za ubežnikom

Elizabeta Planinšič
24.01.2021 04:25
Trideset tisoč dolarjev ponujajo ameriške oblasti trideset let po poboju v kitajski četrti v ameriškem Bostonu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografije s prizorišča zločina, ki jih je FBI objavil na trideseto obletnico zločina Foto: FBI
Fbi

Trideset let je že na begu, zdaj je ameriški FBI za Hung Tien Phamom za informacije, ki bi pripeljale do danes 60-letnega moškega, razpisal 30 tisoč ameriških dolarjev nagrade. Moškega iščejo zaradi njegove vpletenosti v umor petih moških v ilegalni igralnici v kitajski četrti mesta Boston. FBI in bostonska policija upata, da bosta tako dokončno zaprli poglavje grozljivega zločina, ki že tri desetletja preganja Boston in okolico. Razpisana nagrada je še eden od zadnjih poizkusov, da ubežniku, ki se skriva že dolga leta, policija pride na sled.

V zgodnjih jutranjih urah 12. januarja 1991 je Hung Tien Pham, vietnamski državljan kitajskega porekla, vstopil v klub na bostonski ulici Tyler, ki je bil tudi ilegalna igralnica, skupaj s še dvema sostorilcema. Oborožena trojica je zatrjevala, da gre za rop, in pričela streljati na šesterico moških, ki so v klubu za mizo kartali. Streli so bili v moške izstreljeni iz neposredne bližine, bilo je jasno, da gre za eksekucijo. Pet moških je umrlo, eden je preživel in identificiral strelce. Poleg Phama sta bila strelca še Nam The Tham in Siny Van Tran.

Pomočnika aretirana na Kitajskem

​Šest dni po streljanju je bil za Phama izdan nalog za prijetje zaradi petkratnega umora, oboroženega napada z namenom umora, zarote in nošenja strelnega orožja brez dovoljenja. A Pham ni bil nikoli aretiran. Zapustil je dva otroka, njuno mamo in se odpeljal v Atlantic City v New Jerseyju. Preiskovalci so povedali, da je nato 1. februarja 1991 odšel v New York in se vkrcal na let za Hongkong. Pred roko pravice sta zbežala tudi druga dva strelca, a sta bila leta 1998 aretirana na Kitajskem in vrnjena v ZDA. Leta 2005 sta bila obsojena za umor in prestajata kazen pet zaporednih dosmrtnih zaporov.

​Pham, ki je bil povezan z azijsko mrežo organiziranega kriminala v Bostonu, ostaja ubežnik. Na Tajskem so ga nazadnje videli sredi poznih devetdesetih let. "Hladnokrvni morilec beži že 30 let in upamo, da bo ta nagrada spodbudila vsakogar, ki ima informacije o tem, kje je Pham, da jih deli z nami," je ob trideseti obletnici zločina dejal posebni agent FBI iz Bostona Joseph R. Bonavolonta. "Ne bomo počivali, dokler Pham ne bo odgovarjal za svoje zločine."

Žrtve so sedele za mizo v ilegalni igralnici in kartale. Pet jih je umrlo, eden je preživel. Foto: FBI
Fbi

​Pham je zdaj star 60 let. V času umorov je imel črne lase, rjave oči in je tehtal od 55 do 62 kilogramov. Visok je bil približno 160 centimetrov in znan je bil po tem, da ima rad bleščeče avtomobile, na veliko troši denar in srka konjak.

V zgodnjih devetdesetih letih je bil Pham znani sodelavec kriminalnega združenja Ping On, ki je delovalo v Filadelfiji, Čikagu, San Franciscu in kanadskem Torontu. "Po vseh dokazih, s katerimi razpolagamo, menimo, da je bil prav on tisti, ki je bil idejni vodja petkratnega umora," je povedal posebni agent FBI Tom Zukauskas, ki dela v operativni skupini za nasilne zločine v bostonskem podružničnem uradu. Bostonska policija sicer sumi, da je Pham štiri dni pred zločinom v klubu v Bostonu umoril še enega človeka.

​Rop ali spopad med konkurenti?

​Operativna skupina FBI tesno sodeluje z bostonskim policijskim oddelkom in lokalnimi tožilci pri okrožnem državnem tožilstvu okrožja Suffolk, da bi v primeru, ki odmeva že leta, prišla do novih sledi. FBI skuša oprati madež z organov pregona, ki so dovolili pobeg osumljene trojice po umorih v tujino. Urad je sicer kasneje policiji pomagal pri vrnitvi Nam The Thama in Siny Van Trana v Boston na sojenje. Toda bostonski FBI navaja, da 30-letni primer predstavlja več kot samo preiskovanje nezakonitega bega osumljenca za umore, da bi se ta tako izognili pregonu. Da gre za pravičnost, za zadoščenje za žrtve in njihove svojce, ki predstavljajo bistvo skupnosti. "Vemo, da ta zločin že desetletja straši v kitajski četrti, in upamo, da bodo ta obnovljena prizadevanja prinesla resnične rezultate, ki bodo družinam žrtev - ki so že tako močno trpele - prinesle nekaj prepotrebnega miru," je dejal Bonavolonta.

​Preiskovalci sicer nikoli niso odkrili pravega motiva za poboj v igralnici. Navajajo, da je Pham po usmrtitvah zbežal v Atlantic City, da bi igral na srečo, nato v New York, kjer se je vkrcal na letelo za Hongkong. "Nismo prepričani, ali je šlo za rop ali pa samo za vročo kri med konkurenčnimi skupinami, toda tja so šli z načrtom, tam so streljali in pet ljudi od šestih, ki so bili tam, je končalo mrtvih," je povedal Daniel Duff, detektiv na policijski upravi v Bostonu, ki preiskuje primer. Duff je bil eno leto v policiji, ko se je zgodilo streljanje. Povedal je, da se mnogi spominjajo noči 12. januarja 1991, ker je bila tako šokantna – šlo je namreč za umor petih ljudi. "Mislim, da je vplival na vse, ne samo v mestu, ampak tudi v okolici," je dejal. "Kitajska četrt je veliko turistično območje. Ko slišite, da so v kitajski četrti umorili ljudi, lahko to ljudem pošlje napačen signal, da to morda ni varno območje. Mislim, da se je skupnost, ki je zelo povezana, morala spoprijeti s svojim lastnim strahom, pa tudi z dejstvom, da bi ljudje morda prenehali prihajati v skupnost zaradi tega, kar se je zgodilo."

​Slika postaranega ubežnika

Preiskovalci so ob obletnici iz spisov primerov objavili slike kraja zločina, nov plakat in računalniško postarano podobo Phama, skupaj z nagrado v višini 30.000 ameriških dolarjev. Upajo, da bodo s tem spodbudili spomine prič ali kogarkoli, ki bi lahko v primeru izpopolnil prazna mesta. "Iščemo vse informacije, ki bi nas lahko vodile do tega, da najdemo in aretiramo Phama," je dejal Zukauskas.

Dodal je, da se ljudje - sosedje in sodelavci v preteklosti in sedanjosti - morda ne zavedajo, da imajo informacije, ki bi jim lahko pomagale. "Upamo, da bomo vse te dele sestavili," je dejal in še dodal, da se s primerom ukvarja ves svet. Nobena informacija ni nepomembna, pravijo preiskovalci. "Upamo, da nam bo kdo, ki ga bo morda prepoznal, pomagal," je dejal Duff. "Ljudje se morda ne bi želeli vpletati. Nagrada bi jih lahko k temu spodbudila. To, da nekdo ne ve, kje je zdaj, še ne pomeni, da nam informacija o tem, kje je bil pred letom ali dvema, ne bi bila v pomoč. To bi nam dalo smer za vnaprej," zaključi detektiv.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta